Όλγα Μαρία Παπαθανασίου, Γ’4
Συχνά ακούμε τις έντονες διακρίσεις που γίνονταν πάντα ανάμεσα στους λευκούς και στους μαύρους ανθρώπους της Αμερικής. Οι έγχρωμοι άνθρωποι εκείνης της εποχής στις συγκεκριμένες πολιτείες είχαν πολύ περιορισμένες ελευθερίες και δυνατότητες καθώς η πλειοψηφία των λευκών τους συμπεριφερόταν λες και ήταν κάτι κατώτερο. Ακόμα πιο πολλά όμως έχουμε ακούσει και για τους αγώνες που έγιναν από διάφορους ακτιβιστές έτσι ώστε να περιοριστούν οι συγκεκριμένες προκαταλήψεις και διακρίσεις. Σε εμάς όμως τους μικρότερους γνωστός μας είναι μόνο συνήθως ο Martin Luther King που ήταν από τους πρωτεργάτες αυτού του επιχειρήματος. Υπήρχαν όμως και γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ισότητά τους και μια από αυτή ήταν η Rosa Parks. Ποια ήταν όμως αυτή η Rosa Parks;
Η Rosa Parks ήταν μια έγχρωμη γυναίκα που γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1913, στην Αλαμπάμα, πολιτεία της Αμερικής και πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2005, σε ηλικία 92, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες ΝΑΑCP (National Association for the Advancement of Colored People). Όσον αφορά τα παιδικά της χρόνια, η γυναίκα αυτή λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη της εποχή δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις σπουδές της παρά μόνο όταν παντρεύτηκε τον άντρα της, Raymond Parks. Η ιστορία της όμως δεν ξεκινάει ακόμα αλλά σε πολλά χρόνια μετά.
Μια μέρα η Rosa, σε ηλικία πλέον 42 ετών (1955), επέστρεφε κουρασμένη από την δουλεία της. Λόγω των διαχωρισμών εκείνη την περίοδο τα λεωφορεία ήταν χωρισμένα σε λευκή και μαύρη περιοχή. Οι μαύροι δεν έπρεπε να ξεπερνούν το όριο αυτό αλλά όταν ένας λευκός δεν έβρισκε θέση ελεύθερη έπρεπε ένα λευκός άνθρωπος να σηκωθεί για να του δώσει την θέση του. Η Rosa, λοιπό, ακόμη κι αν είχε καθίσει στην σωστή περιοχή της ζήτησε ο οδηγός να σηκωθεί γιατί ένας Αμερικανός δεν έβρισκε θέση. Αυτή πολύ ήρεμα αρνήθηκε, πράγμα που οδήγησε στη σύλληψή της. Η πράξη αυτή οδήγησε σε μποϊκοτάζ των μαύρων στα δημόσια λεωφορεία, με επικεφαλής την οργάνωση του Martin Luther King προκειμένου να αφήσουν ελεύθερη την Rosa, μια πράξη ο οποίο συντέλεσε στην ελευθερία της πρωταγωνίστριάς μας,
Εν τέλει, η Rosa ελευθερώθηκε. Μετά τον θάνατο του άντρα της δημιούργησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Μέσα από την οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται ένα ταξίδι σε νέους ανθρώπους προκειμένου να γνωρίζουν τα ιστορικά μνημεία της Αμερικής ενώ ταυτόχρονα μέσα στο λεωφορείο ενημερώνονται για το κίνημα δικαιωμάτων των πολιτών(Civil rights movement) και την επίδρασή σου στην Αμερικανική ιστορία. Τιμημένη με πολλά βραβεία, όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την ελευθερία από τον πρόεδρο Clinton και ένα χρυσό μετάλλιο από το Κογκρέσο, η Rosa μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως “Η μητέρα του σύγχρονου κινήματος δικαιωμάτων των πολιτών”. Τέλος αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους εμάς καθώς προτίμησε να μην διεκδικήσει με βία τα δικαιώματα της αλλά με τις ακτιβιστικές της πράξεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/6
© SanSimera.gr