Η επίσκεψη της Γ’ τάξης στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Πέλλας

20150513_100125aΣτις 13 Μαϊου 2015 η τάξη μας επισκέφθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ) του Δήμου Πέλλας, το οποίο στεγάζεται  στο ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών.

Εκεί, μας καλωσόρισε ο κύριος Μάκης Ασταρτζής, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Κέντρου, μαζί με την αξιαγάπητη και πολύ φιλική μαθήτρια, την Κούλα.  Ο κύριος Μάκης μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΔΑΠ μεΑ, για τις ιδιαιτερότητες των μαθητών του, αλλά και για τα μεγάλα επιτεύγματά τους και μας σύστησε σε μερικούς από αυτούς! Μας ξενάγησε στο ισόγειο του Κέντρου, μας έφερε σε επαφή με τους εκπαιδευτές, μας εξήγησε τις αρμοδιότητές τους και με τη βοήθεια της Κούλας, μας κέρασε χυμό!

Στο ΚΔΑΠ μεΑ τα παιδιά (είναι ουσιαστικά ενήλικες) γυμνάζονται, ακούνε μουσική, παίζουν μπάσκετ (συμμετέχουν μάλιστα σε αγώνες και διαπρέπουν!), κάνουν διάφορες χειροτεχνίες, κάνουν κεραμική και φυσικά τρώνε μαζί, κάνουν παρεούλα και περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους από το πρωί μέχρι το μεσημέρι!

Μετά την πρώτη αυτή επαφή μας με το χώρο και τα πρόσωπα, μας παρέλαβε η αξιαγάπητη κυρία Αγγέλα Παπαδοπούλου, γνωστή κεραμίστρια και εκπαιδεύτρια των παιδιών στην επεξεργασία του πηλού και μας ξενάγησε στο εργαστήρι της. Εκεί, βρίσκονταν οι «βοηθοί» της, που θα γίνονταν και δικοί μας βοηθοί: η Πόπη, ο Στέλιος, ο Σταύρος, ο Δημήτρης και η Σοφία ,όλοι μαθητές του Κέντρου και εξαιρετικά φιλικοί, κοινωνικοί και εξυπηρετικοί!

Με την κυρία Αγγέλα μιλήσαμε αρχικά για τη χρήση του πηλού στην καθημερινότητά μας, αλλά και για τη σημασία του τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων και κυρίως των Μακεδόνων. Μάθαμε ότι ο πηλός, που γεννιέται από την ίδια τη γη, ψήνεται στους 800 μέχρι 1.300 βαθμούς Κελσίου, για να είναι ανθεκτικός και χρησιμοποιείται τόσο για να χτίσουμε τα σπίτια μας (τούβλα, κεραμίδια, είδη υγιεινής) όσο και για να τα διακοσμήσουμε! Καθημερινά χρησιμοποιούμε κούπες, πιάτα και πολλά άλλα πήλινα αντικείμενα!

Αφού συζητήσαμε, η κυρία Αγγέλα και οι άριστοι βοηθοί της, μας μοίρασαν κομματάκια λευκού πηλού κι εμείς, με την καθοδήγησή τους και χρησιμοποιώντας καλουπάκια, φτιάξαμε κεραμικά κεφάλια και τα τοποθετήσαμε όλα μαζί, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο κολάζ!

Κατόπιν, φτιάξαμε μικρά πήλινα κουμπάκια, που είχαν τα αρχικά του ονόματος από τη μια και του επιθέτου μας από την άλλη και παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που έμοιαζε μα σκραμπλ, προσπαθώντας να βρούμε όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαμε!

Τέλος, ο καθένας μας, πάντα με τη βοήθεια της κυρίας Αγγέλας και των βοηθών της, έπλασε ένα μικρό μενταγιόν, χρησιμοποιώντας «σφραγιδούλες» και διακοσμώντας το με κομματάκια χρωματιστού γυαλιού.

Αφήσαμε όλες μας τις δημιουργίες στο εργαστήρι, για να ψηθούν στο καμίνι και να είναι ανθεκτικές, κι αφού περιπλανηθήκαμε και παίξαμε διασκεδαστικά παιχνίδια στο ανοιχτό θέατρο, ευχαριστήσαμε όλο το προσωπικό και τους μαθητές του Κέντρου και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το σχολείο…

Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη αυτή! Πόσο εντυπωσιακό ήταν να βλέπεις εκείνα τα παιδιά με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους, να προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, να βοηθούν κι εμάς αλλά και τους συμμαθητές τους, να αντιμετωπίζουν με φοβερό χιούμορ τις καταστάσεις και να χαμογελούν….

Εξίσου συγκινητική όμως ήταν και η στάση των εκπαιδευτών-τριών τους! Με πόση αγάπη και υπομονή βοηθούν τα παιδιά αυτά να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να αισθάνονται χρήσιμα!

Αποχαιρετώντας το Κέντρο, δηλώσαμε στο προσωπικό ότι αυτή ήταν ίσως η καλύτερη επίσκεψη – εκδρομή που έχουμε κάνει ως τάξη! Επιστρέψαμε στο σχολείο, γεμάτοι εμπειρίες και συναισθήματα…

Τους ευχαριστούμε όλους για την υπέροχη αυτή ημέρα…

Τώρα περιμένουμε να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μας πει η κυρία Αγγέλα, πως τα έργα μας έχουν ψηθεί!!!

Οι μαθητές και

η δασκάλα της Γ’ τάξης

 

Σχολιάστε

Top