11 πράγματα που δεν ήξερες για τους σκύλους !!!

σκυλ1

Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε τους σκύλους και γνωρίζουμε αρκετά πράγματα σχετικά με την φροντίδα τους. Πλέον σε κάθε σπίτι υπάρχει και από ένα σκυλάκι, μιας και όπως πολύ σωστά λένε, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Πόσα πράγματα όμως γνωρίζεις για τα συγκεκριμένα ζώα; Υπάρχουν κάποια πιο περίεργα στοιχεία, τα οποία δεν τα γνωρίζουν πολλοί, όπως για παράδειγμα ότι τα ζώα αυτά έχουν την ικανότητα χάρις στην όσφρηση τους να καταλαβαίνουν το πότε πέφτει το επίπεδο της ινσουλίνης σε έναν ασθενή που έχει διαβήτη. Τι άλλο όμως θα έπρεπε να ξέρεις;

1. Ο σκύλος στα παλιά χρόνια 

Είναι ασαφές πότε εξημερώθηκε  ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ο σκύλος. Έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα μέρη του κόσμου φανερώνουν ότι η σχέση του σκύλου και του ανθρώπου χρονολογείται περίπου πριν 33.000 με 15.000 χρόνια. Κάποιοι το αμφισβητούν υποστηρίζοντας ότι ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου βοηθούσε τον άνθρωπο στο κυνήγι μαμούθ. Σε αυτό που συμφωνούν όμως οι περισσότερες πηγές είναι το ότι προέρχεται από  τον γκρι λύκο.

2. Ράτσες Σκύλων

Υπάρχουν περίπου 400 ράτσες σκύλων οι πιο δημοφιλής είναι τα Labrador, o Γερμανικός ποιμενικός και τα Golden retriever, οι λιγότερο δημοφιλείς είναι ο Αγγλικός Αλωπεκοθήρας, το Νορβηγικό Λούντεχουντ και το Χάριερ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι εκτροφείς εκτρέφουν μόνο ράτσες που είναι της μόδας,  οδηγώντας έτσι ολόκληρες ράτσες στην εξαφάνιση.

3. Η Ευφυΐα ενός σκύλου

Ο σκύλος είναι ένα πολύ έξυπνο ζώο και αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του. Ο σκύλος μπορεί να μάθει την σημασία 120 λέξεων. Σε μια έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι ένας σκύλος έχει το ίδιο IQ με ένα παιδί δυόμιση χρονών. Τα πιο έξυπνα σκυλιά θεωρούνται τα Κόλεϊ, ενώ λιγότερο έξυπνα θεωρούνται τα Αφγανικά κυνηγόσκυλα, ωστόσο οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ευφυΐα έχει σχέση με τον χαρακτήρα του σκύλου.

4. Αίσθηση χρόνου

 Κάθε φορά που φεύγετε και αφήνεται το αγαπητό σκυλάκι σας μόνο του, του λείπετε. Καταλαβαίνει κάθε λεπτό που περνάει και του στοιχίζει όπως ακριβώς θα στοίχιζε  σε εσάς εάν σας άφηναν μέσα σε ένα σπίτι. Από έρευνες έχει παρατηρηθεί πως αν αφήσετε στον σκύλο σας  ρούχα με το άρωμά σας το αίσθημα εγκατάλειψης μειώνεται  και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

σκυλ2

5. Η ασπρόμαυρη όραση των σκύλων

Ο πιο γνωστός μύθος για τα σκυλιά είναι ότι βλέπουν ασπρόμαυρα. Στην πραγματικότητα βλέπουν το μπλε, το πράσινο-κίτρινο, το κίτρινο και διάφορες αποχρώσεις του γκρι, βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι και αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε κίνηση πολλοί βρίσκουν κοινά στην απόλυτη αχρωματοψία και στην όραση των σκύλων.

6. Η γλώσσα

Ο σκύλος διαθέτει 1.700 γευστικούς κάλυκες, από αυτούς κάποιοι ευαισθητοποιούνται από το νερό. Οι κάλυκες αυτοί βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας ακριβώς στο τμήμα της που διπλώνει όταν ο σκύλος πίνει νερό. Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο σκύλος πίνει νερό με το κάτω μέρος της γλώσσας του σαν κουτάλι και όχι από το πάνω μέρος, κι έτσι καταφέρνουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού γρήγορα και εύκολα.

7. Η όσφρηση και η υγρή μύτη

Ο σκύλος έχει περίπου 100.000 φορές ισχυρότερη όσφρηση από ότι έχει ο άνθρωπος. Η μύτη του είναι συνήθως υγρή. Το υγρό που την καλύπτει απορροφά όλες τις γύρω μυρωδιές του περιβάλλοντος. Όταν ένας σκύλος γλύφει την μύτη του μεταφέρει τις μυρωδιές στους οσφρητικούς αδένες και έτσι ξεκινά η ανάλυση τους, με αυτόν τον τρόπο ένα σκυλί εξερευνά τον κόσμο γύρω του.

8.Τα σκυλιά και η βροχή 

 Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα σκυλιά αντιπαθούν τη βροχή και πιστεύουν ότι μελαγχολούν και για αυτό κάθονται καθισμένα με χαμηλωμένα αυτιά. Η αλήθεια είναι ότι η ακοή τους είναι αρκετά ανεπτυγμένη και ο ήχος της βροχής σε σχέση με τις αστραπές και τις βροντές τους προκαλούν σύγχυση και στρες.

9. Ανιχνευτές ασθενειών 

Τα σκυλιά εκτός από καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου είναι και οι καλύτεροι γιατροί! Με τη κατάλληλη εκπαίδευση οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν διάφορες ασθένειες και κάποιες μορφές καρκίνου. Αν είμαστε άρρωστοι μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η ικανότητα μας να του παρέχουμε τροφή και καταφύγιο. Ο σκύλος παρατηρεί όλες τις αλλαγές πάνω μας και οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι πριν ακόμα εξημερωθεί, ανίχνευε μέσω της όσφρησης τα πληγωμένα ζώα που κυνηγούσε. Με τα χρόνια εξοικειώθηκε η μύτη του στο να βρίσκει στα άλλα ζώα και στον άνθρωπο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

10. Ιδρώτας

Αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως να γνωρίζεις και αφορά τον τρόπο που ιδρώνουν. Μπορούν να ιδρώσουν λοιπόν μόνο από τη μύτη τους ή από τις πατούσες τους και όχι από όλο το υπόλοιπο σώμα.

11. Η έκτη αίσθηση

Σε μια δημοσκόπηση που έγινε το 2010, το 67% όσων είχαν κάποιον σκύλο στο σπίτι τους, ανέφεραν πως φέρονται παράξενα πριν από μια καταιγίδα και το 43% είπε πως συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πριν να συμβεί κάτι κακό. Υπάρχουν ακόμη αναφορές ότι οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν διάφορες ασθένειες, μέσα στις οποίες είναι και ο καρκίνος.

Σ.Χ. ΣΤ2 Σχ. Έτος 2019-2020

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης