Αρχαία Ολυμπία, 16 Απριλίου 2024
Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην αρχαία Ολυμπία προκειμένου να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Η φλόγα ανάβει και ξεκινάει το μακρινό της ταξίδι. Ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 μέρες. Περίπου 10.000 αθλητές και αθλήτριες μεταφέρουν με περηφάνια τη φλόγα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να μεταδώσουν το μήνυμα της φιλίας, της ενότητας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών και των ανθρώπων που αυτή συμβολίζει, ώσπου τελικά να καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας και να παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων για να συνεχίσει το ταξίδι και εκτός συνόρων. Μια μεγάλη διαδρομή με πάρα πολλούς σταθμούς ανάμεσα στους οποίους και η Βέροια.
Όταν μάθαμε ότι στις 23 Απριλίου το μεσημέρι θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα και από την πόλη μας, η χαρά μας ήταν απερίγραπτη και η ανυπομονησία μας μεγάλη. Δε θέλαμε με τίποτα να χάσουμε τη λαμπρή τελετή. Και παρόλο που ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν βροχερός, από πολύ νωρίς σταθήκαμε στο πάρκο της Εληάς, για να υποδεχτούμε την ιερή φλόγα και να συνοδεύσουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες μας, που παραλάμβαναν ο ένας μετά τον άλλο τη δάδα διασχίζοντας το κέντρο της πόλης και μεταφέροντάς την τελικά στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα. Πόση συγκίνηση και πόση περηφάνια νιώσαμε βλέποντας τους αθλητές μας να κρατούν με καμάρι αυτό το ιερό σύμβολο! Και ένα όνειρο και μία κρυφή ελπίδα γεννήθηκε μέσα μας ότι μία μέρα ίσως καταφέρουμε κι εμείς να κρατήσουμε ψηλά τη δάδα για την πατρίδα μας!
Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την αρχαιότητα δεν υπήρχε η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ούτε πρωθιέρειες ούτε λαμπαδηδρομίες. Η τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί αποτελεί μία σύγχρονη προσθήκη. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 1936 από την Πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξάγονταν στο Βερολίνο. Εμπνευστής της ιδέας φέρεται να ήταν ο Γερμανός καθηγητής Καρλ Ντιμ. Η καινοτομία που εισήγαγε, κατάφερε όχι μόνο να διασωθεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά να αποτελεί σήμερα κορυφαία στιγμή για κάθε ολυμπιακή διοργάνωση, κυρίως χάρη στον βαθύ συμβολισμό της.
Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, του ιερού τόπου όπου γεννήθηκαν και άνθισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα, και σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στον βωμό που υπάρχει στον χώρο του ναού της θεάς Ήρας. Η Πρωθιέρεια με επίκληση στον θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα χάρη στις ακτίνες του ήλιου και με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου, το οποίο κατασκευάστηκε από τον καθηγητή φυσικής Σ. Περιστεράκη. Στο τελετουργικό εκτός από την Πρωθιέρεια, συμμετέχουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι, οι οποίοι πραγματοποιούν μία λιτή χορογραφία ντυμένοι κατά τον αρχαϊκό τρόπο.
Μόλις ανάψει η δάδα, η Πρωθιέρεια παραδίδει τη φλόγα σε μία ιέρεια η οποία την τοποθετεί στον βωμό. Στη συνέχεια, ένας λαμπαδηδρόμος παίρνει από τα χέρια της Πρωθιέρειας τη δάδα και ξεκινάει το ταξίδι, για να μεταφέρει το φως και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο, μέχρι τελικά να φτάσει στην πόλη που φιλοξενεί κάθε τέσσερα χρόνια τους Αγώνες. Για όσο διάστημα διαρκούν οι Αγώνες η φλόγα καίει μέρα και νύχτα σε περίοπτη θέση σε έναν ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης θυμίζοντας σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους, για να ελέγξουν τη φύση και να δημιουργήσουν πολιτισμό, αλλά και αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
πηγές: el.wikipedia.org, mixanitouxronou.gr., flash.gr
Γιώργος & Μπάμπης