Το ταξίδι της Μύρτιδος

Η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην αρχαία Αθήνα πριν 2400 χρόνια

 

Το 1994-95, κατά τη διάρκεια των έργων για την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικό» του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας ανακαλύπτεται ένας κοινός τάφος με τα θύματα του λοιμού, ανάμεσά τους και ένα εντεκάχρονο κορίτσι, η Μύρτις, η οποία πέθανε από τυφοειδή πυρετό, στον λοιμό της Αθήνας τον 5ο Αιώνα π.Χ. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε την Μύρτιδα φίλη των σκοπών της χιλιετίας (Millennium Goals Friend).

Το κρανίο της Μύρτιδος, βρέθηκε το 1995 σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό, το επίσημο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικός» του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Ο ομαδικός τάφος περιείχε σκελετούς από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογήθηκε στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.

«Περί το 430 π.Χ. λοιμός ενέσκηψε αιφνιδίως εις την πόλιν των Αθηνών …και νεκροί έκειντο εν ταις οδοίς …έθαπτον
 δε ως έκαστος εδύνατο»
(Θουκυδίδης, Ιστορία)

Τότε, με τη βοήθεια σύγχρονων εργαστηριακών μεθόδων, ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού, προκειμένου να βρεθούν τα αίτια της φονικής ασθένειας. Η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα που συγκροτήθηκε, χρησιμοποίησε τρία άθικτα δόντια από τρία τυχαία κρανία, στα οποία και βρέθηκαν ίχνη του μικροβίου. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.

Το κρανίο της Μύρτιδος είχε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας. Υπήρχε  μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας ταυτόχρονα με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι’ αυτό το σκοπό, σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου 2006 στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αι από τότε ταξιδεύει συνεχώς! Στο Ζάππειο Μέγαρο, στην 71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στο  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Δελφών, και Ιωαννίνων κ.α.
Η έκθεση αποτελείται από ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα σε Ελλάδα και Γαλλία για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της.
Περισσότερα στη διεύθυνση http://www.myrtis.gr
Χούτα Στέλλα – Μαρία
Α” Γυμνασίου – 2013

 

Σχολιάστε

Top