Η ΛΥΠΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

lypiΗ στενοχώρια, σύμφωνα με μια ελβετική έρευνα,  έχει την μεγαλύτερη διάρκεια στην ζωή του ανθρώπου, από την χαρά, την έκπληξη, και γενικά όλα τα συναισθήματα που νιώθει ο ίδιος.

Πριν λίγες μέρες, μία ομάδα Βέλγων διαπίστωσε ότι η λύπη, η οποία εμφανίζεται εξαιτίας τραυματικών γεγονότων στη ζωή κάποιου, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 240 φορές περισσότερο από την ντροπή, τον θυμό, τον θαυμασμό μέχρι και την βαρεμάρα!

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τις διαπιστώσεις τους στο περιοδικό “Motivation and Emotion”, ζήτησαν από 233 μαθητές του Γυμνασίου να αναφέρουν την διάρκεια 27 συναισθημάτων που ένιωσαν στο παρελθόν καθώς και να τους περιγράψουν πως τα αντιμετώπισαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η λύπη ήταν το συναίσθημα με την μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, λόγω του ότι προκαλείται από σοβαρές αιτίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι η ενοχή διαρκεί περισσότερο από την ντροπή, ενώ το άγχος περισσότερο από τον φόβο.

Τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο, είναι εκείνα που προκαλούνται  από γεγονότα τα οποία έχουν σχετικά μικρή σημασία για κάποιον.

Σχετικά με την βαρεμάρα, συναίσθημα που παρατηρείται σε όλα τα στάδια της ηλικίας, ο χρόνος απλά φαίνεται να περνάει πολύ αργά, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαρκεί πολύ, χωρίς βέβαια να λείπουν εκείνοι που βαριούνται… . πιο μόνιμα.

Όπως είπε ο Φιλίπ Βερντουάν:  Το κλειδί τελικά για τη διάρκεια ενός οποιουδήποτε συναισθήματος, είναι το στοχαστικό αναμάσημα του συμβάντος και του αντίστοιχου συναισθήματος στο μυαλό κάποιου. Αυτό ισχύει τόσο για τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.

 

Παναγιώτης Καραμαργιός, γ2

 

Σχολιάστε

Top