Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι το περιβάλλον; Γιατί πρέπει να το προσέχουμε και πως συνδέεται η καταστροφή του με τους ανθρώπους;

Το περιβάλλον με απλά λόγια είναι το μέρος όπου ζούμε. Πρέπει να το προσέχουμε γιατί εάν το καταστρέψουμε υπάρχουν επιπτώσεις και στην δική μας ζωή.
Όσο κι αν προσπαθούμε να αναπτύξουμε την οικολογική μας συνείδηση, πάντα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες συμβάλουμε σιγά-σιγά στην καταστροφή του. Αυτή η μικρή καθημερινή συμβολή έχει οδηγήσει στην τρύπα του όζοντος, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και σε άλλες φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, την όξινη βροχή, τους συχνούς ανεμοστρόβιλους και σεισμούς και την μεγάλη ξηρασία με συνεπεία να μειώνεται η χλωρίδα και η πανίδα στον πλανήτη μας. Τα προβλήματα αυτά άρχισαν να εμφανίζονται κυρίως μετά την βιομηχανική επανάσταση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και τα αλλά είναι εξίσου σημαντικά.
Η τρύπα του όζοντος είναι η καταστροφή του στρώματος του όζοντος που προστατεύει τη γη από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Τα εργοστάσια, τα καυσαέρια, τα ψυγεία κ.α. παράγουν τους χλωροφθοριούχους άνθρακες οι οποίοι φτάνουν στην στρατόσφαιρα και με πολύπλοκες αντιδράσεις καταστρέφουν το όζον. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι όταν κάποιοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα λειτουργούν σαν τα καλύμματα ενός θερμοκηπίου και επιτρέπουν την είσοδο των ακτινών του ήλιου και εμποδίζει την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει αλλάξει ήδη το κλίμα της γης σε ανησυχητικό σημείο. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει στο λιώσιμο των πάγων και όταν οι πάγοι λιώνουν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα οι περιοχές που βρίσκονται στα παράλια να πλημμυρίζουν και να καταστρέφονται. Έτσι όταν οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου εισβάλουν στη γη και τα παράλια πλημμυρίζουν καταστρέφεται ότι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και βλάπτει και την υγεία του.
Γι αυτό το λόγο πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον και για το δικό μας καλό, για να μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα υγιές περιβάλλον.

Ηλέκτρα Χουινάβα, Α5

Σχολιάστε

Top