ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΗ;

Water drop - Water drop background. Water of the WorldΤο 70 % του πλανήτη της Γης χαρακτηρίζεται από νερό. Η προέλευσή του όμως ποια είναι;

Όλοι σήμερα γνωρίζουμε πως οι ωκεανοί καλύπτουν τα δυο τρίτα της επιφάνειας της Γης. Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Τα πρώτα 500 περίπου εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση της Γης, η επιφάνεια του πλανήτη μας ήταν καλυμμένη με λάβα και δέχονταν συνεχώς πολλές βροχές μετεωριτών από το διάστημα. Οι μετεωρίτες περιέχουν το 0.5 % νερό και η τεράστιες ποσότητες βράχων καταβροχθίζονταν από τις ρευστές μάζες της λάβας. Στη συνεχεία, το νερό μεταφέρονταν μαζί με το μάγμα στα αμέτρητα ηφαίστεια. Μαζί με το μάγμα που εκτινάσσονταν από τις εκρήξεις των ηφαίστειων, εκτινάσσονταν και διάφορα αέρια, ένα από τα όποια είναι οι υδρατμοί.

Η θερμοκρασία της Γης όταν ήταν πρώιμη ήταν πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι το λίγο νερό που υπήρχε ήταν σε μορφή υδρατμών. Με το πέρασμα των χρονών, η θερμοκρασία του πλανήτη μειώθηκε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υδρατμοί να πέφτουν σιγά στην επιφάνεια της Γης με τη βροχή. Έτσι με το πέρασμα εκατομμυρίων χρονών δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νερό εμφανίστηκε στον πλανήτη που κατοικούμε πριν 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Παναγιώτης Καραμαργιός
Δημήτρης Καρατοσίδης
Μαρία Καραμούτη

Σχολιάστε

Top