Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

breakfast-150x150Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Δεν θα πρέπει ποτέ να το παραλείπουμε γιατί μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που θα χρειαστούμε την υπόλοιπη μέρα.

Το πρωινό είναι εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που δεν λαμβάνουμε τροφή. Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά.

Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, αφού φαίνεται πως η συγκέντρωση και η εγρήγορση είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, τα άτομα που δεν λαμβάνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται και πρέπει να ξέρουμε ότι η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου.

Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι που δεν καταναλώνουν πρωινό, είναι γιατί είτε ορισμένοι υποτιμούν ή αγνοούν την αξία του, είτε γιατί από την βιασύνη και το άγχος, που μας έχει επιβάλλει η καθημερινότητα νομίζουμε πως μας εμποδίζουν από το να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στην αρχή της ημέρας μας στη διατροφή. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι λαμβάνοντας ένα πλούσιο πρωινό θα παχύνουν ή θα φουσκώσουν. Επιστημονικές έρευνες έρχονται να τους διαψεύσουν. Άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος.

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας.

Μερικοί απολαμβάνουν ένα βιαστικό πρωινό, κάποιοι άλλοι ένα γρήγορο πρωινό στη δουλειά, και άλλοι το παραλείπουν τελείως, χάνοντας εντελώς τα οφέλη του.

Αν σας ενδιαφέρει να έχετε καλύτερη απόδοση στη εργασία ή στο σχολείο σας, το πρωινό θα σας βοηθήσει να…»ξυπνήσετε».

Έρευνες σε παιδιά έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών. Αντιθέτως ένα πεινασμένο άτομο μπορεί να είναι αδιάφορο και νωθρό, όταν του αναθέτουν δύσκολες εργασίες. Οι ενήλικες και περισσότερο τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή τσιμπολογούν σνάκς, συνήθως ανθυγιεινά και πολύ πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, μπορούμε να σχεδιάζουμε το πρωινό από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Τα άτομα ή τα παιδιά που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα και συνηθίζουν να φεύγουν για την εργασία ή το σχολείο χωρίς να έχουν πάρει πρωινό θα μπορούσαν να τρώνε κάτι πρακτικό στο δρόμο, για παράδειγμα 1 τοστ, μία μπάρα δημητριακών, φρούτα, φυσικό χυμό με κουλούρι ή μπισκότα ολικής αλέσεως.

Οπουδήποτε λοιπόν και αν τρώτε, στο σπίτι ή στο σχολείο, είναι σημαντικό να ξεκινάτε υγιεινά την ημέρα σας, κάθε μέρα. Προγραμματιστείτε και βρείτε εύκολους, υγιεινούς και νόστιμους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το χρόνο και να προσλάβετε τα τόσο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του πρωινού.

Εβελίνα Βλασσοπούλου, β1

Σχολιάστε

Top