ΗΛΙΑΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

hliakos_podilatodromosΑπίστευτο κι όμως αληθινό! Οι Ολλανδοί πρωτοπορούν για άλλη μια φορά, με την κατασκευή ενός ποδηλατόδρομου ηλιακής ενέργειας, μήκους 100 μέτρων!

Πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Νοέμβριου, εγκαινιάστηκε ο πρώτος στον κόσμο ηλιακός ποδηλατόδρομος κοντά στην πόλη Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Το όνομα του πειραματικού έργου είναι SolaRoad και περιέχει ηλεκτρικά πάνελ από τη μια πλευρά του δρόμου κάτω από ένα στρώμα γυαλιού πάχους ενός εκατοστού , καθώς και μια ειδική επένδυση για τη μείωση της ολισθηρότητας και την αποφυγή ατυχημάτων.
Με το πέρασμα του χρόνου η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται από το δρόμο θα χρησιμοποιείται για πρακτικές εφαρμογές όπως φωτισμό των δρόμων, ηλεκτρικούς σηματοδότες αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ηλεκτροδότηση κατοικιών. Όμως έχει και δυο σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να στραφεί προς τον ήλιο, είναι λιγότερο αποδοτική σε σχέση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Ωστόσο όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία, σύμφωνα με τον Στεν ντε Βιτ, αντιπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όμως δε θα αποτελέσουν πραγματικά ένα σωστό υποκατάστατο μέχρι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν να παράγεται με απολύτως βιώσιμο τρόπο. Οι δρόμοι μπορούν να παράγουν ενέργεια ακριβώς εκεί που χρειάζεται.
Εξάλλου στο μέλλον αισθητήρες πάνω σε τέτοιους δρόμους θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, ή ακόμα και να επιτρέπουν την αυτόματη οδήγηση οχημάτων», δήλωσε ο Ντε Βιτ.

Χρήστος Χύτας, Α5

Σχολιάστε

Top