ΜΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ “ΣΟΦΗΣ ΖΩΗΣ”

Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται διαρκώς. Και μαζί με αυτόν και τα απορρίμματα του. Όμως οι άνθρωποι μπορούν να διορθώσουν αυτό το φαινόμενο με μικρές απλές πράξεις εξοικονομώντας χρήμα, χρόνο, ενέργεια και το σημαντικότερο: προστατεύοντας το περιβάλλον!


Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψουμε μαζί μερικούς πρωτότυπους τρόπους διευκόλυνσης της καθημερινότητάς μας και θα σας ενημερώσουμε για κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στην φύση! Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με κάποιους κανόνες καθαριότητας και οικονομίας! Ωστόσο, θα ξεκινήσουμε με μικρές, βασικές συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε!

perivallon

Αρχικά, οι συμβουλές μας .…..

1) Τα αποσμητικά χώρου, δεν εξαφανίζουν την πηγή της άσχημης μυρωδιάς. Για καθαρή ατμόσφαιρα, αερίζετε το σπίτι σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα από 10 λεπτά.

2) Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων γενικά στα δέντρα και στα φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα:

• 1 κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων
• 1 κουταλιά σπορέλαιο
• 4,5 λίτρα νερού.
Ανακατέψτε καλά το διάλυμα, και λούζετε με αυτό τα δέντρα, τα φυτά μέσα και έξω από το σπίτι, κάθε μία η δύο εβδομάδες.

3) Θέλετε να απαλλάξετε το ψυγείο σας από τις δυσάρεστες οσμές? Σας έχουμε την λύση! Αρχικά, αδειάστε όλο το περιεχόμενο του ψυγείου και στο πίσω μέρος του, τοποθετήστε μισό λεμόνι, το οποίο θα έχετε ξεζουμίσει, και γεμίσει με σόδα. Αφήστε το εκεί για 1 ώρα και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

4) Για να διατηρούνται τα πουκάμισά σας πάντα ατσαλάκωτα ψεκάστε τα με ζεστό νερό και έπειτα κρατήστε τα τεντωμένα για μερικά δευτερόλεπτα. Αφήστε τα στην ντουλάπα σας και την επόμενη φορά που θα τα βγάλετε, ή ακόμη και αν θέλετε να τα φορέσετε επιτόπου, θα είναι σαν σιδερωμένα. Έτσι αποφεύγετε να τα σιδερώσετε, ξοδεύοντας ρεύμα.

Και τώρα ….. το ξέρατε ότι:

1) Το 96,7% του νερού που υπάρχει στον πλανήτη είναι αλμυρό. Και μόνο το υπόλοιπο 3,3% είναι το γλυκό, αυτό δηλαδή το οποίο πίνουμε και χρησιμοποιούμε σε οτιδήποτε κάνουμε . Άρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος έλλειψης του γλυκού νερού στον πλανήτη μας, και το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σχετικά με την κατανάλωσή του.

2) Όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας με το λάστιχο, ξοδεύετε μέχρι και 300 λίτρα νερό. Αν όμως το πλύνετε με σφουγγάρι και κουβά, χρειάζεστε μόνο 30 λίτρα!

3) Όπου χρειάζεστε απολύμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα και είναι πολύ φθηνότερο!

4) Για να ξαναδώσετε ζωντάνια στην φωτιά του τζακιού σας που αρχίζει να σβήνει, πετάξτε με προσοχή μια χούφτα χοντρό αλάτι στις στάχτες, και οι φλόγες θα τιναχτούν! Έτσι δεν ξοδεύετε ξύλα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μελλοντική χρήση!

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας βοήθησαν και να σας φάνηκαν χρήσιμες! Τα ξαναλέμε στο επόμενο τεύχος!

Οι μαθήτριες της Β’ γυμνασίου
Ζωή Αποστολάκη,
Σοφία Δουκέλλη

Σχολιάστε

Top