Ήθη και έθιμα στην Ιρλανδία την περίοδο των Χριστουγέννων

ΑΠΟ: 19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ) - Δεκ• 26•14

Οι Χριστουγεννιάτικοι σάκοι πάνω από το τζάκι

Στην Ιρλανδία, τα παιδιά μάλλον δεν ευχαριστιούνται με ένα δώρο, αφού κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικους μεγάλους σάκους, αντί για κάλτσες. Η πρωτοτυπία όμως των Ιρλανδών βασίζεται και στην αγάπη τους για το εθνικό τους ποτό, τη μπύρα Guinness! Αφήνουν, λοιπόν, έξω από την πόρτα του σπιτιού τους ένα ποτήρι Guinness για να δροσιστεί ο Άγιος Βασίλης και μια κρεατόπιτα για να τσιμπήσει κάτι ο κουρασμένος άγιος. Παράδοση είναι να του αφήνουν και λίγες μέντες!

1

Μια βουτιά στην παγωμένη θάλασσα

Την ημέρα των Χριστουγέννων πολλοί Ιρλανδοί κολυμπάνε στα καταγάλανα και γαλήνια νερά της Ιρλανδίας από το πρωί, αλλά πιθανότατα το μεγαλύτερο πλήθος προτιμάει το ευρέως γνωστό ‘Forty Foot Rock’  που βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Δουβλίνου.  Οι τουρίστες  κάθε χρόνο αντικρίζουν δεκάδες Ιρλανδούς να πηδάνε από το βράχο στη παγωμένη θάλασσα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να καταλήγουν στα ιατρεία των παθολόγων μετά από λίγες ημέρες ! Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία στη θάλασσα  την Ημέρα των Χριστουγέννων είναι περίπου 10C ενώ η έξω από το νερό είναι συνήθως  πολύ χαμηλότερη. Παρ’ όλ’ αυτά το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να τους εμποδίζει να συμμετάσχουν σε αυτό το έθιμο και μάλιστα το απολαμβάνουν ιδιαίτερα καθώς για να πηδήξει κανείς στα νερά αυτά χρειάζεται εκτός των άλλων και τρομερή θέληση.

2

Ιρλανδία και τρυποφράκτης

Στην Ιρλανδία την ημέρα του Αγ. Στεφάνου τελείται το κυνήγι του τρυποφράκτη. Πρόκειται για ένα παλιό, φασαριόζικο έθιμο κατά το οποίο τα αγόρια τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι φορώντας παλιά, φθαρμένα ρούχα και μάσκες στα πρόσωπα με έναν τρυποφράκτη περασμένο σε ένα ξύλο (σήμερα ο τρυποφράκτης δεν είναι αληθινός), τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι και ζητούν κεράσματα.

4 3

Ένα φριχτό, παραδοσιακό  πουλόβερ για δώρο

Οι γιαγιάδες και γενικά οι κοντινοί συγγενείς συνήθιζαν παλιότερα να δίνουν δώρα Χριστουγέννων κάτι  φριχτά, αποκρουστικά πουλόβερ και πλεχτά τα οποία τις περισσότερες φορές τα έπλεκαν μόνες τους. Έτσι, με κάποιον αξιοπερίεργο τρόπο η συνήθεια αυτή με τα Χριστουγεννιάτικα φριχτά πουλόβερ μετατράπηκε σε διαγωνισμό στους δρόμους της Ιρλανδίας. Το πιο χνουδωτό, τριχωτό, και  γελοία διακοσμημένο κερδίζει το βραβείο. Στην πραγματικότητα, τον περασμένο χρόνο οι περαστικοί εντοπίσανε έναν κύριο με ψεύτικους κοκκινολαίμηδες (πτηνά), κουδουνάκια και νεράιδες όλα αυτά σε ένα πουλόβερ.

5

  Το  αναμμένο κερί στο περβάζι

Tην νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι και είναι στολισμένο με πράσινα φυτά . Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο. Η δεύτερη εκδοχή του εθίμου είναι ότι  απλά τα αντικείμενα αυτά γίνονται αρωγοί σε οποιονδήποτε φτωχό να βρει το δρόμο του.

6

Μια περίεργη-βάρβαρη παράδοση

Στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα των Θεοφανίων , για τους Ιρλανδούς οι διακοπές των Χριστουγέννων λαμβάνουν τέλος. Είναι γνωστή και ως  Nollaigh na Bean (Χριστούγεννα για τις γυναίκες). Ωστόσο, για τον ανδρικό πληθυσμό σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου των βασάνων τους! Συγκεκριμένα, οι γυναίκες του σπιτιού παίρνουν μια-δυο μέρες “ρεπό” από τα καθήκοντα τους στο σπίτι, πηγαίνουν για ψώνια στο κέντρο της πόλης (πάντοτε με την πιστωτική του άντρα τους )  και γενικώς κάνουν οτιδήποτε τους ευχαριστεί. Από την άλλη πλευρά, οι σύζυγοι τους είναι αναγκασμένοι να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού συμπεριλαμβανομένου  να βγάλουν τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και να μαγειρέψουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται !

7

 

Συντάκτης: Σάββας Παπαδόπουλος (Γ3)

 

Σχολιάστε

Top