Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (ΣΤ2 τάξη)

Εργαστήριο Δεξιοτήτων ΣΤ2

Υπ. Εκπαιδ :  Τσαούση Ελένη

Φέτος ένα νέο μάθημα προστέθηκε στο πρόγραμμα του σχολείου μας. Είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Υπάρχουν τέσσερις θεματικές ενότητες.

Η 1η θεματική ενότητα έχει τίτλο: Γνωρίζω το σώμα μου- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε κάθε θεματική υπάρχουν 7 ωριαία εργαστήρια.

Στο 1ο εργαστήριο όλα τα παιδιά της τάξης καθίσαμε σε κύκλο και ξανασυστηθήκαμε λέγοντας τα ονόματά μας, από πού τα πήραμε και τι αυτά σημαίνουν. Φτιάξαμε σε χαρτί του μέτρου το συμβόλαιο της τάξης, ώστε να έχουμε καλή επικοινωνία.

Η δασκάλα μας, η κυρία Τσαούση, μας μίλησε για το τι είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Συζητήσαμε για τη δημιουργία του εμβρύου, τη γέννηση και την ανάπτυξή του στο πέρασμα του χρόνου.

Στο 2ο εργαστήριο η δασκάλα μας έφτιαξε με τη βοήθεια τη δική μας και των γονιών μας  ένα ψηφιακό άλμπουμ με φωτογραφίες του κάθε παιδιού από τη νηπιακή του ηλικία μέχρι σήμερα.

Στο 3ο εργαστήριο μιλήσαμε για την εφηβεία. Στα φύλλα εργασίας που πήραμε με χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των εφήβων , συμπληρώσαμε τα συννεφάκια με αυτοσχέδιους διαλόγους.

Στο 4ο εργαστήριο γνωρίσαμε καλύτερα το σώμα μας , τα όργανα αναπαραγωγής μας για τη διαιώνιση του είδους μας. Σε αυτό βοήθησε και το μάθημα των φυσικών που έχει την ενότητα του Αναπαραγωγικού μας συστήματος.

Στο 5ο και 6ο εργαστήριο είδαμε στο youtube video με τίτλο: ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, για την ανάπτυξη των αγοριών και των κοριτσιών.

Στο 7ο εργαστήριο η ψυχολόγος του σχολείου μας μίλησε για τους ’Παράγοντες που βοηθούν στο χτίσιμο υγιών σχέσεων στην εφηβεία’’. Αναφερθήκαμε και στην 18η Νοέμβρη –ΕυρωπαΪκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Με ένα φύλλο περιγραφικής αυτοαξιολόγησης  τελειώσαμε την 1η θεματική ενότητα των εργαστηρίων. Περάσαμε όμορφα, γελάσαμε , κοκκινίσαμε και ενημερωθήκαμε ΣΩΣΤΑ για θέματα που μας αφορούσαν.