ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Συνέντευξη από διατροφολόγο

f (20)

Από τους μαθητές: Φωτακόπουλο Παναγιώτη, Κατερίνα Σπεντζάρη, Κατερίνα Κόλλια

 

f (1)

Η Μαρία Ζαχαροπούλου  κάνει την πρακτική της  ως διαιτολόγος στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Πήραμε την απόφαση να της πάρουμε  συνέντευξη ολοκληρώνοντας έτσι την έρευνα για τη διατροφή που είχαμε ξεκινήσει με ερωτηματολόγια προς τους συμμαθητές μας. Ας δούμε τι απάντησε…:

_  Ποιοι  παράγοντες σας  ώθησαν στο να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;

Καταρχάς πρόκειται για ένα επάγγελμα που ήθελα  πολύ να ακολουθήσω ,διότι όταν ήμουν σε πιο μικρή ηλικία ήμουν αρκετά υπέρβαρη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έχω  αρκετές δυσκολίες στην ζωή μου και να θέλω και εγώ αργότερα να βοηθήσω κάποια άλλα άτομα τα οποία έχουν αντιμετωπίσει  τις ίδιες δυσκολίες με εμένα. Να τους βοηθήσω δηλαδή όχι μόνο με τις θεωρητικές γνώσεις αλλά και  ως άτομο που έχει  βιώσει κάτι αντίστοιχο .Το διάλεξα λοιπόν γιατί ήθελα να βοηθήσω άλλα άτομα και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

_  Είχατε  πάει σε κάποιο διατροφολόγο  όταν αντιμετωπίζατε το πρόβλημα; Σας ώθησε η βοήθεια που σας παρείχε και η στάση του στην επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος αργότερα;

Είχα πάει εκείνη την εποχή. Εννοείται  ότι με είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Πρώτα απ΄ όλα στο να έχω καλύτερη απόδοση στα μαθήματά μου. Η σωστή διατροφή μου έδωσε διαφορετική ενέργεια και όλη αυτή η στήριξη που βίωσα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο με ώθησε να θέλω να το ακολουθήσω.

_  Σε όλο το διάστημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας έχετε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και αν ναι μπορείτε να μας αναφέρετε ένα.

Σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έχω ξεκινήσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία …όμως από άλλες περιπτώσεις που έχω ακούσει θα σας απαντήσω μόνο στο θέμα της υγείας. Το πάχος –παχυσαρκία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας ένα από αυτά είναι ο σακχαρώδης διαβήτης  ο οποίος επέκταση που μπορεί να ωθήσει που μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο όχι μόνο σε χειρουργικές επεμβάσεις άλλα στο να χάσει κάποιο μέρος του σώματος  οπότε σίγουρα θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στη συνέχεια.

_    Φοβάστε  μήπως στη συνέχεια δεν μπορέσετε  να βοηθήσετε κάποιον ….δηλαδή να μην μπορέσετε να τον συμβουλέψετε  ή ακόμα να έχει φτάσει σε ένα σημείο που να μην μπορείτε  ούτε εσείς  ούτε ο ίδιος να βοηθηθεί;

Όλοι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον φόβο ,δεν είμαστε όλοι τέλειοι ούτε μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Αλλά αν κάτσεις και ψάξεις, ενδιαφερθείς και αγαπήσεις αυτό που κανείς ίσως βρεις και την κατάλληλη  λύση ,που δεν είναι απαραίτητα και η πιο περίπλοκη. Πάντα  θα κάνω ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μου για να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα.

_   Ποιες μεθόδους θεωρείτε πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Παχυσαρκία είναι η μεγάλη αύξηση του υποδόριου λίπους δηλαδή του λίπους κάτω από το δέρμα  άλλα και της αύξησης του λίπους γύρω από κάποια όργανα π.χ. από το συκώτι .Τα αίτια που το προκαλούν είναι η μεγάλη αύξηση των θερμίδων που προσλαμβάνονται.  Δηλαδή  αν κάποιος άνθρωπος 25-50 ετών  υπερβεί τις 2700 (για τους άνδρες) και 2000 (για τις γυναίκες) θερμίδες πάρει  για παράδειγμα 3000 ή 4000 και δεν μπορεί να τις καύσει  είναι επόμενο να συσσωρευτεί σε λίπος . Η μέθοδος  είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Δυστυχώς στις μέρες μας άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η οικονομική κρίση. Πλέον τα άτομα δεν τρώνε καθόλου φρούτα λόγω της κρίσης .Τώρα πια μας σπρώχνουν στα γρήγορα  φαγητά και στην πιο  οικονομική λύση που σίγουρα είναι χαμηλής ποιότητας . Όλα αυτά δημιουργούν καρδιόπαθειες  και διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να κάνουμε τρόπο ζωής την υγιεινή διατροφή και να μην καταφεύγουμε σε διάφορα επικίνδυνα σκευάσματα.

_  Σε ποιες ηλικίες διαπιστώνεται έντονο το πρόβλημα της  παχυσαρκίας;

 

Κυρίως στην παιδική και εφηβική . Στην Ευρώπη, η  Ελλάδα κατατάσσεται στις  πρώτες θέσεις  για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία .Το 1/3  των ατόμων είναι παχύσαρκα. αυτό οφείλεται σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Τα παιδιά με την πίεση του σχολείου και των φροντιστηρίων δεν προλαβαίνουν να έχουν μια φυσική δραστηριότητα .Κυρίως στις ηλικίες 3-18 ετών δεν τρώει ούτε μια φορά την  εβδομάδα φρούτα. Επίσης παρατηρείται συχνά να παραλείπεται το πρωινό που είναι  άκρως απαραίτητο γεύμα.

 

_  Ποιοι ψυχολογικοί παράγοντες ωθούν τους πελάτες σας να ζητήσουν την βοήθεια σας;

Για να έρθει ένας άνθρωπος στο γραφείο σου σημαίνει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα ένα άτομο παχύσαρκο που έχει δεχτεί ρατσισμό,  έχει στιγματιστεί ,έχει βρεθεί στο περιθώριο ,έχει νιώσει άσχημα ακόμα και για πράγματα που θεωρούνται δεδομένα για κάποιους άλλους. Θέλει  ρούχα που δεν υπάρχουν στο μέγεθος του και δεν μπορεί να φορέσει το στυλ που του αρέσει και θέλει. Αναγκάζεται να ντύνεται με ρούχα που ταιριάζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βρίσκει ρούχα μόνο σε ελάχιστα μαγαζιά γιατί οι αλυσίδες μαγαζιών έχουν ένα δικό τους πρότυπο για γυναίκες .Επίσης καταφεύγουν σε διατροφολόγο  όχι μόνο γιατί  θέλουν να γλυτώσουν από κάποια προβλήματα υγείας άλλα και γιατί θέλουν να νοιώσουν πιο όμορφα .

_  Τι  θα έπρεπε να αλλάξει στα κυλικεία των σχολείων;

Βασικό ρόλο  για τα παιδιά έχει ο γονιός , ο οποίος στις μέρες μας είναι επιβαρυμένος από τόσα άλλα.  Πασχίζει να επιβιώσει  πόσο  μάλλον να βρει ποια μικρομεριδα έχει περισσότερες πρωτεΐνες για να τη δώσει στο παιδί του .Οπότε εάν το παιδί δεν πάρει τη σωστή βάση από την οικογένεια δεν θα πάρει από το κυλικείο ένα γιαούρτι. Καλό θα ήταν πάντως να υπάρχουν φρουτοχυμοί ,φρουτοσαλάτες και προϊόντα ολικής  άλεσης.

_  Πιστεύετε πως οι διαχρονικές και οι παραδοσιακές συνήθειες του λαού μας επηρεάζει τον τρόπο διατροφής μας;

Σίγουρα! Φυσικά έχουμε  καλύτερο τρόπο διατροφής από  πολλούς  άλλους λαούς . Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Μεσόγειο έχουμε την μεσογειακή διατροφή .Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε μια σαλάτα, το ζυμωτό το ψωμί ακόμα και στη γεύση είναι διαφορετικό ,τα όσπρια κ.α. Επίσης έχουμε εκτάσεις  και παράγουμε τα δικά μας προϊόντα (στα χωριά κυρίως). Βέβαια έχουμε  δεχτεί και ανθυγιεινές  επιδράσεις.

_  Μετά το Πάσχα οι γυναίκες σκέπτονται πως θα χάσουν γρήγορα κιλά μέχρι το καλοκαίρι .Υπάρχει τρόπος να χάσουν και να μην τρώνε άτσαλα?

Κοιτάξτε,  εάν ένας άνθρωπος βάλει κάτι στο μυαλό του είτε λίγο είτε πολύ θα το καταφέρει .Δεν είναι σωστό χάνουμε απότομα κιλά γιατί δεν θα είναι λίπος. Οπότε πρέπει να προσέχει την πρόσληψη θερμίδων.

_  Μπορείτε να μας δώσετε μια συμβουλή όσο αφόρα την διατροφή μας;

Πολύ νερό! Υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν ελάχιστο  νερό… Και  πρωινό φυσικά! Ας σηκωθείτε δέκα λεπτά νωρίτερα και να πάρετε το πρωινό σας ή ότι άλλο σας ευχαριστεί. Φρούτα όπως είπα πριν και τις σαλάτες δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ .Σίγουρα 400 με 500 γ. πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά την ήμερα. Επίσης τα γαλακτοκομικά παίζουν μεγάλο ρόλο για τα οστά μας . Μέχρι τα 22 απορροφάμε το ασβέστιο που θα μας ακολουθεί για  όλη μας τη  ζωή.

Ευχαριστούμε πολύ!

 

Σχολιάστε

Top