ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΚΥΡΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, που τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα ¶για Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται «Μεγάλη» για την ανάμνηση των γεγονότων που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και «Αγία Εβδομάδα».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΙΩΝ

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων βράδυ)
Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο θέματα: η ζωή του Ιωσήφ, ο οποίος με τη ζωή του προεικονίζει την περιπέτεια του Χριστού, μιας και ο ίδιος πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο, και τιμάται και το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22). Συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων και γενικά τη ζωή του εβραϊκού λαού.

ΔΕΚΑ ΠΑΡΘΕΝΕΣ

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ)
Τιμούμε την παραβολή των Δέκα Παρθένων (Ματθ. 25,1-13), που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία, αλλά και την παραβολή των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί.

ΚΑΣΣΙΑΝΗ

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Κασσιανής. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετάνιωσε και άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.

ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Κυρίου.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η ακολουθία των Παθών και θυμόμαστε και βιώνουμε τα πάθη του Χριστού στον Σταυρό. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ)
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό Του στον ¶δη.

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ)
Κυριακή του Πάσχα τελείται ο εσπερινός της Αγάπης.

ΠΗΓΗ:

http://www.e-radio.gr/post/16006/ti-giortazoyme-th-megalh-evdomada

Σχολιάστε

Top