ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΚΥΡΙΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Λεχαινών από την εκπαιδευτικό  του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ Βαγενά Φωτεινή. Κατά την παρουσίαση της η κ. Βαγενά  διασαφήνισε  την έννοια της ανακύκλωσης και έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή της κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και φτάνοντας στο 3000 πΧ όταν στην Κνωσό, σύμφωνα με καταγραφές, έριχναν τα απορρίματα σε λάκκους, στην Κίνα, όπου εφάρμοζαν την τεχνική της κομποστοποίησης, στους ρακοσυλλέκτες του Μεσαίωνα και φτάνοντας μέχρι το 1895 , όταν εφαρμόζονται τα πρώτα επιστεγασμένα  προγγράμ ματα

Στη συνέχεια έγινε διάκριση των στερεών αποβλήτων, παρουσιάστηκαν οι δυνατοί τρόποι εναπόθεσής  τους στους ΧΑΔΑ και στους ΧΥΤΑ, τους τρόπους Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας τους (Κομποστοποίηση και Λιπασματοποίηση) και τις θερμικές μεθόδους (καύση/αποτέφρωση) και οι ιδιαιτερότητες της κάθε μεθόδου. Επιπλέον, έγινε λόγος για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που προέβλεπε, αλλά και την αδυναμία να κλείσουν οριστικά οι ΧΑΔΑ.

ΚΑΔΟΙ

Τέλος, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οφέλη που προκύπτουν από την ανακύκλωσή τους και οι τρόποι ώστε αυτά να ανακυκλώνονται σωστά. Την παρουσίαση συμπλήρωσαν  βίντεο για  τον τρόπο  της παραγωγής χαρτιού, για την ανακύκλωση των μεταλλικών μερών του αυτοκινήτου και για την δημιουργία πολυεστερικών ρούχων από πλαστικά μπουκάλια.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στην ημερίδα συμμετείχε ο κ Ματρώζος Ηρακλής, υπεύθυνος  της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “ΕΠΙ.ΝΟ.Ο” , ο οποίος μίλησε για τη συμβολή του σχολείου στην διαμόρφωση της περιβαλλο ντικής  συνείδησης της νέας γενιάς καθώς και για τη στήριξη που παρέχει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μέσω της ανακύκλωσης σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Λεχαινών, κ Βατσής Παναγιώτης, δήλωσε για την ημερίδα που πραγματοποίηθηκε: “ Στο πλαίσιο της συνεργασίας των σχολικών μονάδων και τοπικών φορέων ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, κ Βαγενά Φωτεινή, και τον υπεύθυνο του φορέα ΕΠΙ.ΝΟ.Ο, κ Ματρώζο Ηρακλή για την παρουσίαση του θέματος Ανακύκλωση στους μαθητές του σχολείου μας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερωθούν οι μαθητές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει και την περιοχή μας και να αντιληφθούν ότι η ευθύνη είναι κυρίως ατομική και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος”

ΣΥΝΘΗΜΑ2

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

IMG_6454

IMG_6461

IMG_6451 IMG_6452

IMG_6462

IMG_6468 IMG_6469

IMG_6478 IMG_6479

IMG_6525 IMG_6526

IMG_6456

Σχολιάστε

Top