ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΕΘΙΣΜΟΣ-ΕΦΗΒΟΙ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΚΟΠΗΣ

images

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή

Το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο 5.000.000 θανάτους. Tο 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 10.000.000. Στις αναπτυγμένες χώρες το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία νοσηρότητας ( πρόκλησης ασθενειών) και πρόωρων θανάτων.

Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το AIDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.

Οι θάνατοι από το κάπνισμα συμβαίνουν και στις νέες ηλικίες, αφού έχει παρατηρηθεί ότι το 1/3 των καπνιστών πεθαίνει πρόωρα σε νεαρή ηλικία (μεταξύ των 35 έως 69 ετών).

Οι αριθμοί είναι περισσότερο τρομακτικοί αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτός ο επικίνδυνος για την υγεία παράγοντας είναι νόμιμος και πως η δράση του δεν είναι αναπόφευκτη, μοιραία, αφού μπορεί να αποτραπεί με την ανθρώπινη παρέμβαση ( δηλ. απλά με το να μην καπνίζουν οι άνθρωποι, όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν και κάνουν σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι αυτού του πλανήτη)

Σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από το τσιγάρο

Το κάπνισμα, αποδεδειγμένα, συνδέεται με την πρόκληση μιας σειράς από σοβαρές ασθένειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η πρώτη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες καιγυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι άμεσα εκτεθειμένοι στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.

Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, ιδιαίτερα η Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους και οδηγεί σε πρόωρο βασανιστικό. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός από τα ξύλα που καίγονται κολλά στην καμινάδα.

Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ιδίως όταν αυτά συμβαίνουν σε νεαρές ηλικίες. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και καπνίζουν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.

Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π.Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που είτε εμφανίζονται σε θέσεις όπου άμεσα έρχονται σε επαφή με το καπνό, είτε με τα τοξικά προϊόντα που περιέχονται στον καπνό, απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν σ’ όλο το σώμα.

Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους άνδρες καπνιστές το σπέρμα συχνότερα μπορεί να είναι αδύναμο, ενώ στις γυναίκες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και να έχουν συχνότερες αποβολές.

Η κακή συνήθεια στους νέους

Όλο και συχνότερο είναι το φαινόμενο του καπνίσματος στους νέους. Η κακή συνήθεια ξεκινάει συνήθως από την εφηβεία. Οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία ή τις αιτίες που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα:

  1. Συνήθεια γονέων

  2. Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον

  3. Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του

  4. Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό

  5. Σχέσεις / οικογενειακή δομή

  6. Επίπεδο εκπαίδευσης

  7. Κοινωνικοοικονομικό επίπεδο

  8. Διαχείριση άγχους και καταπίεσης

  9. Αποδοχή

Η άγνοια των εφήβων

Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό

  • - 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια

  • - 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

Κάπνισμα και μαθητές

Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (33%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 21% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (35% και 31% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (22%) από κορίτσια (20%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).

Είναι σημαντικό οι νέοι να έχουν πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.

Παράγοντες που προδιαθέτουν τους εφήβους στο κάπνισμα

Ισχύουν μια σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν ανά άτομο και λαό. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής στους χρήστες προϊόντων καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.

Λόγοι που οδηγούν τους έφηβους στο κάπνισμα

  1. Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.

  2. Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.

  3. Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.

  4. Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.

  5. Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.

  6. Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους / ομάδες.

  7. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.

  8. Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.

  9. Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.

  10. Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.

  11. Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.

  12. Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. 

Εθισμός

Η νικοτίνη είναι το συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί εθισμό και είναι τόσο εθιστική, όπως ίσως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη.

Όταν ο καπνιστής εισπνεύσει το καπνό μεταφέρει τη νικοτίνη βαθιά στους πνεύμονες όπου απορροφάται πολύ γρήγορα στο αίμα και από εκεί στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η νικοτίνη έχει ποικίλες επιδράσεις στον άνθρωπο, κυρίως στην καρδιά και το ορμονικό σύστημα. Επίσης σημαντικότερες επιδράσεις έχει στον εγκέφαλο. Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές) εμπλέκονται στη δημιουργία εξάρτησης από τον καπνό. Έτσι δημιουργείται αίσθημα διέγερσης, ευεξίας και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων ναρκωτικών ουσιών. Όσο περνάει ο καιρός, ο εγκέφαλος του καπνιστή προσαρμόζεται στην παρουσία της νικοτίνης και την έχει ανάγκη. Αποκτά δηλ. εξάρτηση.

Έρευνες δείχνουν ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να εθιστεί κάποιος στη νικοτίνη.

 

Τρόποι αποκοπής του καπνίσματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από το κάπνισμα, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί από το καθένα ξεχωριστά.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μια μέρα. Είναι ένα ταξίδι. Μόλις κόψετε το τσιγάρο, θα βελτιώσετε την υγεία σας και την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής σας, καθώς και τη ζωή των γύρω σας.

Για να σταματήσετε το κάπνισμα, δεν χρειάζεται μόνο να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα απόσυρσης που εμφανίζονται από την αποκοπή της νικοτίνης, αλλά πρέπει επίσης να βρείτε άλλους τρόπους για να διαχειριστείτε τις μεταπτώσεις στην ψυχική σας διάθεση.

Με το σωστό πλάνο, μπορείτε να απεξαρτηθείτε από τη νικοτίνη και να κόψετε το κάπνισμα μια για πάντα. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι αντιμετώπισης της διακοπής του καπνίσματος.

Πηγές:-https://stopkapnisma.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

-https://www.newsbeast.gr/health/arthro/371676/to-kapnisma-stin-efiveia\

-https://www.iatropedia.gr/tips/pos-na-kopsete-kapnisma-odigies-vima-vima-apo-eidikous/88549/

-http://www.syfak.gr/ti-symvainei-sto-soma-otan-stamatame-to-kapnisma/

Top