ΜΟΔΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

                              ΜΟΔΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Αναφερόμενοι στην μόδα κατά τον Μεσαίωνα, εννοούμε την περίοδο μεταξύ της πτώσης του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους και της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης (5ος-15ος αι ).Κατά την Μεσαιωνική  περίοδο ,η κοινωνία δεν περιλάμβανε ένα μεσαίο κοινωνικό στρώμα όπως αυτό της σύγχρονης εποχής αλλά, αντίθετα υπήρχε ένα μεγάλο κενό μεταξύ αυτών που είχαν οικονομική δύναμη και αυτών που δεν διέθεταν αρκετά  χρήματα για να επιβιώσουν.

Ως επόμενο, η μεσαιωνική μόδα, κυριάρχησε και επηρεάστηκε έντονα από τους βασιλιάδες και βασίλισσες της εποχής. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ,έτσι ώστε εφαρμόστηκαν νόμοι με τους οποίους περιορίζονταν οι  δαπάνες των απλών κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων  των χρημάτων που δαπανώνται για τα ρούχα. Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με τους νόμους αυτούς ,τους οποίους συνέταξε ο βασιλιάς  Eduard γ’ ,μόνο οι ευγενείς και αυτοκράτορες είχαν το δικαίωμα να φορούν ύφασμα από πορφυρό και χρυσό μετάξι. Επιπλέον, υψηλής αξίας πέπλα , απαγορεύτηκαν να φορεθούν από γυναίκες χαμηλότερης κοινωνικής τάξης, ενώ μόνο οι σύζυγοι ή κόρες ευγενών μπορούσαν να βάλουν βελούδο, σατέν ,σαμπού η ερμίνα. Διάφορα άλλα γεγονότα που συνέβησαν κατά την Μεσαιωνική εποχή ,όπως οι σταυροφορίες , επηρέασαν επίσης την μόδα.

                                                         Μεσαιωνική Ενδυμασία

Οι περισσότεροι άνθρωποι του Μεσαίωνα φορούσαν μάλλινα ρούχα. Οι βαφές ήταν συνηθισμένες καθώς χρησιμοποιούσαν φυτά ,ρίζες ,λειχήνες ,φλοιούς δέντρων ,καρύδια και οξείδιο σιδήρου και έτσι ακόμη και ο ταπεινός χωρικός μπορούσε να φορέσει πολύχρωμα ρούχα. Τα υφάσματα των λαμπρότερων και πλουσιότερων χρωμάτων κόστιζαν περισσότερο και επομένως φοριόντουσαν συχνότερα από τους αριστοκράτες και πλούσιους .Τα ποικίλα χρώματα στα ενδύματα οφείλονται και στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι φορούσαν τα χρώματα της ομάδας τους στην κονταρομαχία. Την περίοδο αυτή επικρατούσε η διχρωμία καθώς τα κουμπιά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, προσδίδοντας στα ρούχα κομψότητα.

Ειδικότερα:

  • οι άνδρες φορούσαν κάλτσες(μανίκια)και χιτώνες ,ενώ οι ευγενείς φορούσαν χιτώνες ή πανωφόρια με μανίκια ,γκέτες και παντελόνια. Επιπρόσθετα, οι πλούσιοι φορούσαν γούνες και κοσμήματα. Την Μεσαιωνική περίοδο τα καλτσόν ήταν της μόδας για τους άνδρες καθώς ράφτες του Μεσαίωνα είχαν βρει τρόπο να ενώσουν δύο κάλτσες για να φτιάξουν καλτσόν.
  • Οι γυναίκες φορούσαν μακριά φορέματα με αμάνικους χιτώνες και μανίκια για να καλύψουν τα μαλλιά τους. Παράλληλα, φορούσαν ρέουσες ρόμπες και περίτεχνα καλύμματα κεφαλής με μορφή καρδιάς ή πεταλούδας αλλά και ιταλικούς τουρμπάνια και  ψηλά καπέλα. Συγκεκριμένα, τα ψηλά μη πρακτικά κωνικά καπέλα φοριόντουσαν προκειμένου να προσθέσουν ύψος .Άλλα περίτεχνα αξεσουάρ αποτελούσαν τα πέπλα, τα οποία συμβόλιζαν την αγνή καρδιά , οπότε ήταν μεγάλη προσβολή αν κάποιος σου έβγαζε το δικό σου.

αρχείο λήψης bye ihello hi

https://www.thefinertimes.com/Middle-Ages/fashion-in-the-middle-ages.html

http://www.castlesandmanorhouses.com/life_03_clothing.htm

https://www.smore.com/832r1-fashion-in-the-middle-ages

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης