Η μόδα στην αρχαιότητα

1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς
Σαμαρά Μαρία
Στεφανή Όλγα
Χαρτοματσίδου Ανδρονίκη
 
PROJECT: ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΔΑΣ
           
                          Η μόδα στην αρχαιότητα
Είναι δεδομένο πως η σύγχρονη μόδα έχει επηρεαστεί αρκετά από προηγούμενες και  παλαιότερες δεκαετίες και αιώνες. Τι όμως γνωρίζουμε για την μόδα εκείνων των εποχών και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο; Ξεκινώντας από τους αρχαίους πολιτισμούς θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένους πολιτισμούς οι οποίοι έχουν επηρεάσει τον σημερινό τρόπο ενδυμασίας, αλλά και μας προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα θα κάνουμε αναφορά σε αρχαίους πολιτισμούς της  Μεσογείου, όπως την Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
        1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αρχικά, το ντύσιμο στην αρχαία Ελλάδα διακρίνεται σε  αυτό της Αθήνας και της Σπάρτης. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Αθήνα το κύριο αντικείμενο της ανδρικής ενδυμασίας ήταν ο χιτώνας, ο οποίος ήταν ένα απλό κομμάτι υφάσματος, με τρύπες για τα χέρια, που το έπιαναν στον έναν ώμο με πόρπη. Ήταν μακρύς ή έφτανε μέχρι και τα γόνατα ανάλογα με την εποχή στην οποία βρισκόταν. Εκτός απ’ αυτό, το ένδυμα που φορούσαν οι γυναίκες ήταν ο πέπλος που στερεωνόταν  στους ώμους με περόνες (πόρπες) και με ζώνη στη μέση. Τις καλοκαιρινές ημέρες μάλιστα, πολλές γυναίκες φορούσαν έναν χιτώνα με μια ριχτή εσθήτα με κεντήματα και χωρίς μανίκια.
    Αντίθετα,  στη Σπάρτη οι γυναίκες φορούσαν έναν πέπλο διαφορετικού είδους που χρησίμευε ως χιτώνας και ιμάτιο συγχρόνως. Δεν είχε ζώνη, όπως στην Αθήνα, ούτε ραφή στο κάτω μέρος από την μία πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο, ένα τμήμα του σώματος σκεπαζόταν κανονικά, ενώ το άλλο γυμνωνόταν με την παραμικρή κίνηση. Στη συνέχεια, οι νέοι στη Σπάρτη ήταν ανυπόδητοι και φορούσαν ένα ελαφρύ ένδυμα χειμώνα καλοκαίρι, ώστε να συνηθίζουν στη σκληραγωγία. Τέλος, ο αντρικός χιτώνας είχε κόκκινο (πορφυρό) χρώμα για να μην φαίνεται ο τραυματισμός.
2. ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Όσον αφορά τους αρχαίους Αιγυπτίους, εκείνοι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας φορούσαν ελαφριά και δροσερά ρούχα από λεπτό, άβαφο ύφασμα. Τα ρούχα τους απλώς τυλίγονταν γύρω από το σώμα, και για αυτό και είχαν ελάχιστες ραφές. Στην εποχή του Αρχαίου Βασιλείου ντύνονταν απλά. Αυτό επικράτησε μέχρι τα χρόνια του Μέσου, καθώς, πλούσιες και φτωχές άρχισαν να φορούν κολιέ με πολύχρωμα σχέδια. Αντίθετα, η μόδα του Νέου Βασιλείου ήταν πιο κομψή. Φορούσαν χιτώνες με κρόσσια πάνω από το ίσιο φόρεμα. Από την άλλη μεριά οι άνδρες τύλιγαν γύρω από την μέση τους ένα λινό ύφασμα με πιέτες, που το στερέωναν με κόμπο ή με πόρπη. Επίσης, τον χειμώνα, όταν έκανε κρύο, φορούσαν μακριούς μανδύες. Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αρκετά το λινό ύφασμα και μάλιστα το προτιμούσαν σε λευκό χρώμα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν φορές που το έβαφαν με καφέ και γαλάζιες βαφές. Επιπρόσθετα, ο πολιτισμός των Αιγυπτίων ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις πρώτες συνταγές κοσμετολογίας,  όπως το ανεξίτηλο μεικ-απ. Κλείνοντας, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έμειναν γνωστοί για το σημερινό eyeliner που κατασκεύαζαν από μαύρο οξείδιο του χαλκού και το οποίο εξυπηρετούσε πέρα από τον καλλωπισμό, την προστασία από την βασκανία αλλά και τον περιορισμό της ηλιακής ακτινοβολίας.
Παρόλο που αυτοί οι τρόποι ενδυμασίας και των δυο πολιτισμών ανήκαν στα χρόνια της αρχαιότητας , πολλοί  διάσημοι καλλιτέχνες και συγκεκριμένα σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει επιδείξεις μόδας βασισμένες και εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
● ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ:
1)Chanel Cruise-Ο Karl Lagerfeld εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα σε επίδειξή του στο Grand Palais του Παρισιού το (2017/2018).
2)Dolce & Gabbana-Η Αρχαία Ελλάδα γίνεται έμπνευση μιας επίδειξης στην Alta Moda της Σικελίας το έτος 2019.
● ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ:
1)Chanel Matiers d’ art- (2018-2019) Νέα Υόρκη

https://www.bovary.gr/bovary-loves/16473/chanel-metiers-dart-ayti-i-syllogi-me-empneysi-apo-tin-arhaia-aigypto-paei-gia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης