Ένα σχολείο αγάπης και δημιουργίας

prototype_LARGE_t_19_15845Το Ε.Κ.Α.ΜΕ ΑΜΕΑ Αιγίου είναι ένα κέντρο στην πόλη μας που φιλοξενεί άτομα με ιδιαιτερότητες. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα γονιών που είχαν παιδιά με αναπηρία το 1997. Στην αρχή ήταν πολυ λίγα αυτά τα παιδιά και καθώς μεγάλωνε ο αριθμός τους αποφάσισαν να μεταφερθούν στο κέντρο που υπάρχει τώρα, που είναι τέρμα Μητροπόλεως.

Η απασχόληση των παιδιών αυτών ειναι μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι. Ξεκινάει ένα πουλμανάκι το πρωί και τα μεταφέρει στο κέντρο. Η απασχόληση των παιδιών αυτών είναι αρκετά δημιουργική όλη την εβδομάδα. Υπάρχουν εργαστήρια που δημιουργούν διάφορα πράγματα, οπως: κεραμικά,γύψινα,τεχνοτροπίες με διάφορα υλικα όπως ξύλα θαλάσσης και πετρες,κοσμήματα,χαλιά,κεριά και διάφορες εναλλακτικές ιδέες. Τα εργαστήρια δουλεύουν απο την άφιξη των παιδιών στις 8:30 και τελιώνει στις 11:30. Περίπου στις 12:00 τρώνε δεκατιανό και χαλαρώνουν στο προαύλιο

Όμως δεν είναι μόνο τα εργαστήρια. Τα παιδιά ασχολούνται και με το πρόγραμμα του σχολείου, παίζουν:βόλεϋ, χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, οργανόνουν θεατρικό. Επίσης, ανα μέρα, υπάρχουν εθελοντές που έρχονται και κάνουν μαθήματα στα παιδιά όπως: Θρησκευτικά και Ιστορία. Εθελοντικα πάλι ασχολούνται με την γιόγκα και με ελεύθερο χορό. Υπάρχει φυσικοθεραπία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Όπως τα σχολεία τα δικά μας, έτσι και αυτά έχουν ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο που ανέφερα πρίν. Έχουν όμως και στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Πηγαίνουν για καφέ στα μαγαζιά της πόλης μας, εκδρομές μονοήμερες μέχρι πενταήμερες και 15 μέρες κατασκήνωση το καλοκαίρι.

Θεωρώ πως η αναπηρία δεν είναι ούτε στίγμα ούτε αρρώστια. Πριν χρόνια όμως υπήρχε έντονος ρατσισμός και σημερα καταφέραμε εμείς και τα άτομα με αναπηρία να μας δίνουν και να τους δίνουμε. Η αναπηρία γεννιέται και γίνεται. Όλοι μας πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ανα πάσα ώρα μπορει να συμβεί σε κάποιον απο εμάς. Μέσα απο αυτά τα παιδιά έμαθα να αγαπώ και να παίρνω ενέργεια. Ανάμεσά μας καθένα απο αυτά τα παιδιά είναι ένας άγγελός μας.

Σχολιάστε

Top