ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (μέρος 2ο): Τα ελληνικά κόμικ

Στο πρώτο τεύχος είχαμε αναφερθεί στην ιστορία των κόμικ και συγκεκριμένα για το ξεκίνημα των κόμικ και τη δημιουργία των πρώτων κόμικ. Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για το ξεκίνημα των κόμικ στη χώρα μας και για το διαχωρισμό μεταξύ παραλογοτεχνικών αναγνωσμάτων και κόμικ. Το 1951 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ» γραμμένο από τον αείμνηστο δημοσιογράφο-εκδότη-συγγραφέα Στέλιο Ανεμοδουρά και σκίτσα του ακούραστου Βύρωνα Απτόσογλου. παρακάτω σας παραθέτουμε ένα εξώφυλλο της σειράς με τίτλο :»Οι ουρανοξύστες καταρρέουν» https://camerastyloonline.files.wordpress.com/2013/05/yperanthropos-1.jpg

 

Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το θρυλικό παραλογοτεχνικό ανάγνωσμα «Ο Μικρός Ήρως» γραμμένο και σχεδιασμένο επίσης από τους Στέλιο Ανεμοδουρά και Βύρωνα Απτόσογλου. Το περιοδικό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚ» καθώς αποτελεί και πηγή έμπνευσης για πολλούς αρθρογράφους. Το περιοδικό έχει γνωρίσει πολλές εκδόσεις και επανακυκλοφορίες. Παράλληλα συνεχίζει να εκδίδεται ανελλιπώς μέχρι και σημέρα από την εκδοτική εταιρία του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά.  παρακάτω σας παραθέτω χρονολογικά τις επανεκδόσεις που γνώρισε το περιοδικό

1η έκδοση, 2η έκδοση, 3η έκδοση ( 1953 το περιοδικό κυκλοφορούσε κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο (1η έκδοση , ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ, 3η έκδοση) λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των αναγνωστών του. Και οι τρεις εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν από την εκδοτική εταιρία ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο.Ε.

4η έκδοση: σε τόμους των οκτώ τευχών (1985-1987 100 τόμοι) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

5η έκδοση: ανατύπωση των 104 πρώτων τευχών  (2000) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

6η έκδοση: συλλεκτικοί τόμοι των 5 τευχών από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Η έκδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την εκδοτική εταιρία του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Το περιοδικό σταμάτησε να εκδίδεται το 1968 μετρώντας μέχρι τότε 798 τεύχη, ο λόγος διακοπής της έκδοσης είχε άμεση σχέση με τη λογοκρισία που επέβαλλε τότε το δικτατορικό καθεστώς. Το 1995 το πολιτικό περιοδικό «ΑΝΤΙ» (τεύχος 577) κυκλοφόρησε μαζί με την κανονική του έκδοση δύο τελευταίες ιστορίες του Μικρού ήρωα που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ ξανά συμπληρώνoντας έτσι τον μαγικό αριθμό των 800 τευχών.

Την περίοδο 1950-1990 κυκλοφόρησαν πάρα πολλά παραλογοτεχνικά περιοδικά μερικά από αυτά είναι : Γαούρ Ταρζάν, ο Μικρός Σερίφης, ο Μικρός Καουμπόυ , ο Μικρός Αρχηγός, Μάσκα , Μυστήριον, Μασκούλα, Τζων Γκρηκ, Ταρζάν κ.ά.

Baoulo

Παράλληλα την ίδια περίοδο εκδόθηκαν και πάρα πολλά περιοδικά κόμικ που έμειναν στην ιστορία. Μεταξύ αυτών τα περιοδικά : «Μπλεκ, Όμπραξ, Ζαγκόρ, Τζάγκουαρ, Αγόρι, Περιπέτεια, Μίστερ Νο, Ροντέο Τεξ, Μικρός Ιππότης, Εικονογραφημένος Μικρός Ήρως, Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Τεν Τεν κ.ά. Πολλά από τα παραπάνω γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις και συνεχίζουν να εκδίδονται μέχρι σήμερα αυτόνομα ή και σαν μέρος πολυθεματικού περιοδικού.

Ακόμα την ίδια περίοδο (1950-1990), εκδόθηκαν και πολλά πολυθεματικά περιοδικά για αγόρια και κορίτσια όπως: «Ρομάντζο», «Τρουέντο», «Κατερίνα», «Σούπερ Κατερίνα», «Μανίνα» και το περιοδικό για μικρά παιδιά:»Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Παρακάτω σας παραθέτουμε εξώφυλλα των περιοδικών που προαναφέρθηκαν για να πάρετε μια μικρή ιδέα.

κατάλογοςΕξώφυλλο-Αστερίξ_ο_ΓαλάτηςTen-Ten-Big-01Peripeteia_0031MplekMegalos_0047lucky-luck-20-cover01 - Zagor_220x302

 

Συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος…..

 

Σχολιάστε

Top