Ο μικρός πρίγκιπας – Όλγα Σπυροπούλου

Project στην λογοτεχνία. O μικρός πρίγκιπας

prince3

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

1. Ποιος είναι ο αφηγητής και ποιοι οι πρωταγωνιστές;

2. Ποια εικόνα σας εντυπωσίασε και γιατί;

3. Ποια ιδέα σας εντυπωσίασε και γιατί;

4.Τα όσα λέει για την φιλία είναι επίκαιρα; Δηλαδή το έργο είναι διαχρονικό;

5. Αν ήταν να παιχτεί το έργο ως θέατρο ποιο ρόλο θα παίζατε και γιατί;

6. Θα θέλατε να συναντούσατε τον μικρό πρίγκιπα και να του λέγατε…(συμπληρώστε αυτό που θέλετε εσείς ).

7. Τι υπερισχύει στο έργο; Το γέλιο,η χαρά ή η λύπη;

8. Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η ανάγνωση;

9. Σας άρεσε το έργο ή όχι και γιατί;

10. Δώστε ένα άλλο δικό σας τέλος.

 

1. Ο αφηγητής είναι ο Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ και οι πρωταγωνιστές είναι ο μικρός πρίγκιπας, η αλεπού, ο μεθύστακας, ο Βασιλιάς, το φίδι, ο φαναρτζής, το τριαντάφυλλο και ο πιλότος.

2. Μας εντυπωσίασε η υπευθυνότητα του μικρού πρίγκιπα απέναντι στο τριαντάφυλλο διότι το πρόσεχε ενώ μετά που είδε τα άλλα τριαντάφυλλα που έμοιαζε με τα υπόλοιπα 100.000 ενώ στο τέλος κατάλαβε ότι το δικό του τριαντάφυλλο ήταν διαφορετικό από τα άλλα διότι το είχε “ημερώσει” ήταν κάτι ξεχωριστό για αυτόν.

3. Μας εντυπωσίασε η φιλία του μικρού πρίγκιπα ανάμεσα σε αυτόν και στο τριαντάφυλλο του και ο τρόπος του με τον οποίο μιλούσε σε όσους συναντούσε όπου πήγε και η εξυπνάδα που είχε το παιδί.

4. Στις μέρες μας δεν ισχύει διότι τώρα δεν περιμένουμε να γνωρίσουμε κάποιον απλά τώρα μας αρέσει η εμφάνιση του και τον κάνουμε φίλο μας αν μας αρέσει αυτά που φοράει.Αλλιώς αν είναι ένα παιδί με πολλούς φίλους ώστε να μπορούμε να βρούμε κι εμείς έναν φίλο αλλά όχι πρέπει να τον γνωρίσουμε πολύ καλά πρώτα.

5. Θα θέλαμε να παίξουμε κι εμείς τον ρόλο της αλεπούς γιατί είναι ένας ρόλος που αφοσιώνεται στα λόγια και μιλά σοφά και ξέρει πολλά πράγματα.

6. Θα του λέγαμε να συνεχίσει την πορεία του με υπερβολική προσοχή και να προσπαθήσει ότι κάνει να τα κάνει σωστά και να τα πηγαίνει όλα προς το καλύτερο και ότι ανακαλύψει να το κρατήσει για πάντα στην καρδιά του.

7. Στο έργο ισχύει η λύπη, η χαρά αλλά και το γέλιο γιατί είναι ένα έργο συναισθηματικό και συγκινητικό.

8. Αισθανόμαστε και χαρά και λύπη διότι τα κατάφερε να ταξιδέψει τους άλλους πλανήτες και να γνωρίσει καινούργια πράγματα και να «δημιουργήσει δεσμούς». Αλλά το πιο λυπηρό σημείο ήταν που τον δάγκωσε το φίδι και ξεψύχησε στα χέρια του πιλότου.

9. Μας άρεσε επειδή αυτό το μικρό αγόρι κατάφερε να κάνει νέες παρέες ειδικά με την αλεπού και πέρασε την δοκιμή και έμαθε το τι πρέπει να κάνει στην ζωή και να καταλάβει τι είναι φιλία και τι μοναδικό για τον καθένα.

10. Ο μικρός πρίγκιπας ενώ ξεψύχησε στα χέρια του πιλότου έλαμψε ολόκληρος και η ψυχή του ανέβηκε στον ουρανό. Ο πιλότος τον άφησε εκεί που καθόταν και ήταν στεναχωρημένος αλλά κοίταξε τον ουρανό και είδε ένα λαμπερό αστέρι να τον κοιτάει. Το σώμα του μικρού πρίγκιπα έγινε στάχτη. Τώρα κάθε βράδυ που ο πιλότος κοιτάζει τον ουρανό το αστέρι του χαμογελάει και λάμπει.

 

Σχολιάστε

Top