Erasmus μια αξέχαστη εμπειρία

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Μάι• 30•18

Εβελίνα Παπακίπη Β3

Το Erasmus+ είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών το οποίο έχει ως στόχο την δημιουργία σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές διαφόρων χωρών .Όπως όλοι ξέρετε το σχολείο μας είναι ένα από τα λίγα τυχερά σχολεία της Αθήνας το οποίο έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό το υπέροχο πρόγραμμα.
Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ελλάδα ,η Πολωνία, η Ισπανία , η Ιταλία , η Μάλτα και η Τουρκία και το Erasmus λειτουργεί ως εξής : γίνεται ένα ταξίδι σε κάθε χώρα στο οποίο πηγαίνουν από 2 έως 5 μαθητές (όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν μόνο 1 φορά). Οι μαθητές οι οποίοι μένουν στην χώρα που γίνεται το ταξίδι φιλοξενούν ένα παιδί από άλλη χώρα. Κατά την διαμονή τους εκεί τα παιδιά πάνε απίστευτες εκδρομές και επισκέπτονται τα αξιοθέατα αλλά και περνάνε ποιοτικό χρόνο με τον <<συγκάτοικο>> τους. Το ταξίδι διαρκεί 1 βδομάδα.
Εγώ είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην πανέμορφη Ιταλία με 4 συμμαθητές μου και με 3 συνοδούς δασκάλες .Μείναμε σε μια κωμόπολη η οποία ονομάζεται Ισέρνια.

1η μέρα
Η πτήση μας για Ιταλία ήταν στις 8 η ώρα  το πρωί οπότε πήγαμε στο αεροδρόμιο στις 6.Η πτήση διήρκησε 1 ώρα και 40 λεπτά και το τοπίο το οποίο φαίνονταν από το παράθυρο ήταν απίστευτο. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης στις 10 και ύστερα μεταφερθήκαμε με πουλμανάκι στην Ισέρνια .Συναντήσαμε τους οικοδεσπότες μας και ύστερα είχαμε όλη την ημέρα ελεύθερη οπότε οι Ιταλοί φίλοι μας κανόνισαν να πάμε όλη η ομάδα της Ελλάδας σε μια καφετέρια όπου περάσαμε πολύ ωραία παρόλο που δυσκολευτήκαμε να παραγγείλουμε.
2η μέρα
Πήγαμε κανονικά στο σχολείο στις 8 η ώρα και μπήκαμε στις τάξεις για μάθημα (μόνο μάθημα δεν κάναμε).Ύστερα από 2 διδακτικές ώρες συγκεντρωθήκαμε όλοι στην κεντρική αίθουσα όπου τα παιδιά μας καλωσόρισαν με την χορωδία τους. Επίσης τραγούδησε μια αξιόλογη τραγουδίστρια της Όπερας .Το απόγευμα πήγαμε όλοι μαζί στον καθεδρικό ναό και τις κατακόμβες της παλιάς πόλης (La Pineta) και είχαμε έναν πολύ φιλικό ξεναγό.
3η μέρα
Συναντηθήκαμε έξω από το σχολείο  και με πούλμαν πήγαμε στην αρχαία Πομπηία (Στις 24 Αυγούστου το 79μΧ  μετά από μια φοβερή έκρηξη του  Βεζουβίου ,ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη). Εκεί είδαμε τους αρχαιολογικούς χώρους  καθώς και την θαμμένη ρωμαϊκή  πόλη και ύστερα πήγαμε για φαγητό σε ένα κοντινό εστιατόριο. Μας έφεραν από μια ατομική πίτσα στον καθένα και ύστερα πήγαμε να αγοράσουμε αναμνηστικά. Κανονικά θα πηγαίναμε στην πανέμορφη Νάπολη αλλά λόγω κακού καιρού αναγκαστήκαμε να πάμε σε ένα εμπορικό κέντρο.
4η μέρα
Το πρωί συναντηθήκαμε στο σχολείο και ύστερα πήγαμε στο γυμναστήριο του σχολείου το οποίο βρίσκονταν 10 λεπτά μακριά. Εκεί παίξαμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια και περάσαμε πολύ ωραία .Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το ορεινό  χωριό Agnone .
5η μέρα
Πήγαμε μονοήμερη εκδρομή στην Θέρμολη όπου πήγαμε στο κάστρο για να παίξουμε το παιχνίδι Metaverse καθώς ένας από τους μαθητές της κάθε χώρας βάζει την στολή της μασκοτ της χώρας.
6η μέρα
Συναντηθήκαμε στο σχολείο στις 6 η ώρα από όπου με πούλμαν πήγαμε στην μαγευτική πόλη της Φλωρεντίας. Μας ξενάγησαν στην πόλη και είδαμε διάφορα αξιοθέατα όπως το Ponte Vechio, το Piazza de la Signoria και το καμπαναριό της πόλης .Εγώ όμως ήμουν η μόνη μαθήτρια η οποία επέλεξε να μην πάει για μεσημεριανό με τα παιδιά αλλά επέλεξα στον ελευθερο χρόνο που είχαμε να επισκεφτώ τα υπόλοιπα αξιοθέατα μαζί με τις καθηγήτριες της Ελλάδας καθώς και το μουσείο-γκαλερί Uffizi μαζί με μια από αυτές το οποίο ήταν ταυτόχρονα το παλάτι των Μεδίκων . Στο μουσείο υπήρχαν έργα του Μιχαήλ Άγγελου , του Λεονάρντο ντα Βίντσι και πολλών άλλων γλυπτών και ζωγράφων. Στις 7 η ώρα συγκεντρωθήκαμε πάλι στην πλατεία και πήγαμε με το πούλμαν στο ξενοδοχείο.
7η μέρα
Μετά από μια μικρή στάση πήγαμε στο αεροδρόμιο όπου η πτήση μας ήταν στις 8 η ώρα.
Το Erasmus είναι μια απίστευτη εμπειρία στην οποία μπορείς να δεις τον τρόπο ζωής μιας ξένης χώρας , να κάνεις φίλους από διάφορες χώρες και να ταξιδέψεις σε απίστευτα μέρη.Τα παιδιά ήταν πολύ αστεία και φιλικά και νομίζω πως σε όλους τους συμμετέχοντες λείπει αυτή η πολυπολιτισμική οικογένεια.

Σχολιάστε

Top