Η ΜΟΔΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Φεβ• 01•16

Η λέξη μόδα προέρχεται από τη λατινική λέξη modus που σημαίνει τρόπους ζωής και συμπεριφοράς. Μόδα είναι τάση του ανθρώπου για την αναζήτηση του καινούργιου και κάτι σύγχρονου σύμφωνα με τα δεδομένα κάθε εποχής. Χαρακτηρίζεται από προσκαιρότητα και μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Χρονολογείται από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη και καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ζωής του, γιατί αποτελεί ένα μέσο έκφρασης, ιδεολογίας, αισθητικής, κοινωνικής θέσης, θρησκείας, προσωπικότητας, ψυχικής διάθεσης και γενικότερα πολιτισμού.

1900-1919: Το 1900 η μόδα και το στυλ αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Κάποια στοιχεία αυτής της δεκαετίας είναι τα σφιχτά κολάρα, η αρκετή δαντέλα, τα μακριά παλτά, οι κορσέδες για στενή μέση, οι μακριές φούστες και τα καπέλα με φτερά. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μόδα επιστρέφει στο προσκήνιο. Οι γυναίκες αρχίζουν να είναι ανεξάρτητες και υιοθετούν κάποιες συνήθειες των αντρών όπως το κάπνισμα. Οι κορσέδες πλέον καταργούνται και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτονται τα πόδια. Τα φορέματα είναι κεντημένα, έχουν κρόσσια και τα υφάσματα είναι τις περισσότερες φορές, αέρινα και διαφανή. Τα παλτά είναι βαριά και φοριούνται γύρω από το σώμα σαν κιμονό. Οι φούστες είναι διακοσμημένες με φιόγκους, λουλούδια και χάντρες. Αργότερα με γεωμετρικά σχέδια. Επίσης φορούν αμάνικες μπλούζες, βαθιά ντεκολτέ, αλλά και τα πρώτα πουλόβερ.
Coco Chanel: Η Κοκό Σανέλ, ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκαμπριέλ Σανέλ, (Gabrielle Bonheur Chanel) ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα. (19 Αυγούστου 1883-10 Ιανουαρίου 1971). Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα «Σανέλ Νο 5» και εφηύρε το «μικρό μαύρο φόρεμα».
Οι 3 J.B.

Σχολιάστε

Top