«Στάσου πλάι μου»:Νέο βιβλίο για το σχολικό εκφοβισμό

BULLYING

Η Σοφία Φράγκου-Πλατή,καθηγήτρια αγγλικών, μας παραχώρησε μια μίνι συνέντευξη για το πρώτο της συγγραφικό βήμα,το «Στάσου πλάι μου».H πρώτη παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στο Θέατρο Περιγιαλίου. Είναι ένα βιβλίο για παιδιά με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει το τμήμα θεατρικού παιχνιδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου «Απόλλων» με υπεύθυνη την ηθοποιό και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Γωγώ Ξανθάκη. Μουσική και μελοποίηση στίχων: Παναγιώτης Σταθακόπουλος, καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, πρωτοψάλτης του Ι.Ναού Υπαπαντής Ροζενών Κορινθίας, υπεύθυνος του τμήματος Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου «Απόλλων». Εικονογράφηση: Όλγα Μπαρμάζη. Εκδόσεις ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΩΝ.

- “Στάσου πλάι μου” ο τίτλος του νέου σου βιβλίου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Τι ήταν καταρχάς αυτό που σε παρακίνησε ν’ασχοληθείς και να γράψεις γι αυτό το θέμα;

-Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο είχα στο μυαλό μου το θέμα της φιλίας. Όσο έγραφα όμως προέκυψε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Ίσως επειδή έχουν δυστυχώς αυξηθεί τα περιστατικά αυτά και στη χώρα μας και την περίοδο που έγραφα το συγκεκριμένο βιβλίο ο μεγαλύτερός μου γιος είχε αρχίσει το σχολείο εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο ο προβληματισμός εκπαιδευτικού και μητέρας. Πάντως δεν σκέφτηκα «τώρα θα γράψω ένα βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό», βγήκε στην πορεία.

- Πες μας δυο λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου.

- Οι ήρωες και ηρωίδες είναι μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού. Κεντρικοί ήρωες είναι η Ελπίδα, η Ειρήνη κι ο Ζαχαρίας. Η Ελπίδα και η Ειρήνη είναι πολύ καλές φίλες κι ο Ζαχαρίας είναι ένας παχουλούτσικος και λιχούδης συμμαθητής τους. Η συμπεριφορά της μίας φίλης γίνεται όλο και πιο άσχημη προς τον Ζαχαρία και δημιουργούνται προβλήματα. Η πλοκή εκτυλίσσεται στο χώρο του σχολείου. Ζητώ από τον αναγνώστη να δώσει το τέλος της ιστορίας γιατί θέλω να υπάρξει διάδραση (interaction). Η ιστορία μπορεί να δραματοποιείται, οι στίχοι να μελοποιούνται και τα παιδιά να αυτοσχεδιάζουν στο τέλος. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν δύο στόχοι: καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους και μεγαλύτερη ευαισθητοποίησή τους επί του θέματος.

-Στον τίτλο κάποιος ζητάει βοήθεια και συμπαράσταση. Πιστεύεις ότι αυτός ο “κάποιος” είναι μόνο το ΄θύμα” σε μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού?

-Σε μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού φωνάζει «Στάσου πλάι μου» το παιδί που εκφοβίζεται, φωνάζει «Στάσου πλάι μου» και το παιδί που εκφοβίζει. Για να φτάσει ένα παιδί στο σημείο να εκφοβίσει ένα άλλο, κάτι του συμβαίνει, κάτι άσχημο φυσικά και γι’αυτό ασκεί βία. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να δώσω ότι και ο θύτης και το θύμα χρειάζονται βοήθεια και πως όλοι οι μαθητές και μαθήτριες έχουν μερίδιο ευθύνης όταν αδιαφορούν γιατί η απραξία τους οδηγεί συνήθως σε κλιμάκωση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης η αντιμετώπιση των γονέων κι εκπαιδευτικών.

-Υπάρχει τελικά διέξοδος ή λύση σ’αυτό το μεγάλο πρόβλημα πλέον των ημερών μας;

-Η πρόληψη είναι το κλειδί. Πρώτα-πρώτα πρέπει εμείς οι μεγάλοι να συμπεριφερόμαστε όπως διδάσκουμε τα παιδιά ότι πρέπει να συμπεριφέρονται. Θα ζούσαμε θαύματα αν το κάναμε αυτό. Και δεύτερον είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά γι’αυτό το θέμα γιατί χωρίς ενημέρωση δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη σοβαρότητα ή ακόμα και την ύπαρξη του προβλήματος οπότε το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Με τη σωστή συνεργασία πάντως ενημερωμένων εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΟΦΙΑ,ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!!

Δημογέροντα Παναγιώτα,
Εκπαιδευτικός αγγλικών του 1ου Γυμνασίου

1 σχόλιο στο «Στάσου πλάι μου»:Νέο βιβλίο για το σχολικό εκφοβισμό

  1. Ο/Η Ολυμπιάννα Λαζανά λέει:

    πολύ όμορφα!:)

Σχολιάστε

Top