Ρατσισμός

402607_detskie_1680x1050_(www.GdeFon.ru)

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας ,οι μαθητές του Γ4 έγραψαν στο σχολείο έκθεση για το ρατσισμό.

1. Οι σημερινές κοινωνίες κηλιδώνονται από τη μάστιγα του ρατσισμού. Αυτός μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα , αρκεί να έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό,και παρατηρείται παντού, σε σχολεία, σε εταιρείες, στα ΜΜΕ, ακόμα και στο δρόμο.
Έχει όμως, πάρει τέτοιες διαστάσεις, που η ανάγκη εύρεσης τρόπων αντιμετώπισης είναι
άκρως επιτακτική. Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού έχει η οικογένεια. Είναι σημαντικό το παιδί να διδαχθεί από τα πρώτα στάδια της ζωής του την αποδοχή του διαφορετικού. Ένα βρέφος δεν είναι ρατσιστής, τους βλέπει όλους ίδιους. Όμως, οι γονείς, ηθελημένα και μη,του ριζώνουν, με το που αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, αντιλήψεις ρατσιστικές και αδικαιολόγητες. Ίσως να το κάνουν για να το προστατέψουν, ίσως για προσωπικό σκοπό.Σημασία έχει, όμως, οι γονείς να ξεπεράσουν τα προσωπικά απωθημένα τους και να εφοδιάσουν το παιδί με σωστή παιδεία και αντικειμενικότητα.
Ένα άλλο μέσο προώθησης του ρατσισμού αποτελούν τα ΜΜΕ και ο τύπος. Ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις μέσω των διαφημίσεων, των τίτλων, των ειδήσεων, που συχνά μοιάζουν αθώα.Οι άνθρωποι επηρεάζονται και πιστεύουν κάθε τι που λέγεται από αυτούς τους ανθρώπους και δεν αντιλαμβάνονται πως και αυτοί έχουν συμφέροντα προσωπικά. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι ειδήσεις πρέπει να αναμεταδίδονται με αντικειμενικότητα και αμεροληψία.
Σημαντική όμως στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών κρουσμάτων είναι η κοινωνία ως σύνολο. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι και να ξέρουν τι να πιστεύουν. Η αμφισβήτηση, η σωστή ενημέρωση κι η γνώση εγγυώνται μια δίκαιη μεταχείριση όλων των ανθρώπων. Δεν πρέπει η κοινωνία να εμμένει στο παρελθόν και στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, αλλά να εξελίσσεται στηρίζοντας όλους τους ανθρώπους.
Συμπερασματικά, όλοι θα πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε ρατσιστικές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να μένουμε στην άρνηση, αλλά να δεχόμαστε την πρόοδο της κοινωνίας και να μάθουμε να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας, όπως είναι. Τέλος, οι ρατσιστές δεν πρέπει ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται. Αντίθετα, πρέπει να τους κατακρίνουμε και να τους βοηθάμε να κατανοήσουν τα λάθη τους.
(Ναταλία Τούλα, Γ4 )
2. Όλοι συμφωνούμε πως ο ρατσισμός αποτελεί μια κοινωνική μάστιγα της εποχής μας.Όλοι μιλάμε για τις επιπτώσεις που έχει ο ρατσισμός, για το τι είναι ο ρατσισμός… δεν έχουμε ασχοληθεί όμως, με το τι πρέπει να γίνει. Τι πρέπει να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα του ρατσισμού; Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που πραγματεύεται το παρόν κείμενο.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση και η παιδεία που θα λάβει το άτομο στα πρώτα, αλλά και στα μετέπειτα στάδια της ζωής του,διαμορφώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ανθρώπου. Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η κρίση των αξιών βρίσκεται στο ζενίθ της, είναι σύνηθες το άτομο να συμπεριφέρεται ρατσιστικά. Αν όμως, το άτομο γαλουχηθεί από νωρίς με αξίες και αρχές, και αντιληφθεί την ουσία και τη σημασία της δημοκρατίας, της ισότητας, της ομόνοιας και της αλληλεγγύης, τότε θα καλλιεργήσει αντίστοιχο πνεύμα και συμπεριφορά,αντίθετη δηλαδή από αυτή του ρατσισμού.
Εν συνεχεία, έχουμε την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να επενδύσει σε προγράμματα,εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το κράτος θα πρέπει να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες για να αφυπνίσει τους ανθρώπους σχετικά με το πρόβλημα. Η συνεχής μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με τον ρατσισμό, δύναται να κάνει τον άνθρωπο να αναθεωρήσει απόψεις, να σκεφτεί πιο σοβαρά, να καταλάβει τις επιπτώσεις του ρατσισμού.
Εν κατακλείδι, ο ρατσισμός μπορεί να αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει,όμως, να αντιληφθούμε ότι είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν λύσεις, και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.
(Θοδωρής Τσεμπέρης, Γ4)

Σχολιάστε

Top