H αξία της φιλαναγνωσίας

BOOK

 «Τι νομίζετε πως κερδίζετε εσείς διαβάζοντας βιβλία;»

Στις μέρες μας οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι δεν διαβάζουν και τόσο βιβλία, αλλά ασχολούνται κυρίως με το κινητό και γενικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ορισμένοι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία από το τάμπλετ, δηλαδή ηλεκτρονικά βιβλία. Όμως έτσι χάνεται όλη η μαγεία του βιβλίου.

Κάποιοι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία για να ξεκουραστούν, άλλοι για να περάσουν ευχάριστα και ήρεμα την ώρα τους, άλλοι επειδή ενδιαφέρονται για τον κόσμο και θέλουν να μάθουν και άλλοι επειδή θέλουν να γνωρίσουν καινούριους κόσμους, πέρα από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Εγώ προσωπικά διαβάζω όποτε έχω ελεύθερο χρόνο. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο είναι σαν να περνώ σε άλλη διάσταση, σε ένα κόσμο μαγικό, τον κόσμο της φαντασίας. Φαντάζομαι τους ήρωες του βιβλίου όπως θέλω εγώ και νιώθω σαν να το ζω πραγματικά και να είμαι μέρος του βιβλίου. Μέσα από το βιβλίο κάνω ταξίδια σε κόσμους διαφορετικούς και σε εποχές προηγούμενες και μελλοντικές από τη δική μου. Ξεφεύγω για λίγο από τον πραγματικό κόσμο και τη ρουτίνα της καθημερινότητας και όποτε τελειώνω ένα βιβλίο νιώθω ένα κενό και στεναχωριέμαι που τέλειωσε και περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο.

Ακόμα, μέσω των βιβλίων μαθαίνω για τον υπόλοιπο κόσμο, πως ζουν, τα ήθη και τα έθιμά τους, άλλες θρησκείες και πολιτισμούς και εμπλουτίζω το λεξιλόγιό μου. Κάνω ένα ταξίδι στο χρόνο και μαθαίνω για αρχαίους πολιτισμούς, φαραώ, βασιλείς, αντιλήψεις, έθιμα και νοοτροπίες διαφόρων αρχαίων πολιτισμών.

Από άλλα βιβλία μαθαίνω είδη ζώων που δεν ήξερα πως υπάρχουν στην καρδιά της ζούγκλας, περίεργα είδη που ζουν στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών, πληροφορίες για όλα τα ζώα, όπως το πόσα χρόνια ζει το κάθε είδος, αλλά και μαθαίνω για ζώα που δεν υπάρχουν πια και εξαφανίστηκαν πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Δεινόσαυροι, τεράστια θαλάσσια ερπετά, αμμωνίτες, προϊστορικά φυτά και άλλα που έχουν εξαφανιστεί από την προϊστορική εποχή εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο και χωρίς το βιβλίο δεν θα μάθαινα ποτέ τίποτα για την ύπαρξή τους.

Γενικά το βιβλίο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, τόσο για την διασκέδασή του, όσο και για την μόρφωσή του. Το ίντενετ ακόμη και αν έχει αντικαταστήσει το βιβλίο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, δεν θα καταφέρει ποτέ να κερδίσει τη θέση του βιβλίου στην καρδιά του!

 Ιωάννα Ζορμπά  ,Α1

 

Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, νιώθω πως βρίσκομαι σε έναν άλλο κόσμο, στον κόσμο της ζούγκλας, της θάλασσας, της φύσης και της φαντασίας. Τότε ξεχνάω τις υποχρεώσεις μου και  βυθίζομαι στα ταξίδια και στις περιπέτειες διαφόρων ηρώων, ανθρώπων ή εξωγήινων, ανδρών ή γυναικών, μικρών ή μεγάλων, ζώων ή φυτών.

Όμως το κακό είναι πως δεν συνηθίζω να διαβάζω βιβλία και έτσι το λεξιλόγιό μου δεν εμπλουτίζεται. Ακόμη έχω πρόβλημα να μην μπορώ να διαβάζω ένα βιβλίο όταν το έχει διαβάσει ήδη πρώτος κάποιος άλλος από την οικογένειά μου, ιδιαίτερα από τα αδέλφια μου.

Όμως και πάλι κι ας μην τα διαβάζω τα βιβλία, αναγνωρίζω το θέμα του βιβλίου αντικρίζοντας τις εικόνες και διαβάζοντας τον τίτλο. Και πάλι, όπως και να’ χει, αγαπώ πολύ τα βιβλία, γιατί από αυτά έμαθα ό,τι ξέρω.

Μαρία Ζορμπά ,Α1 

 

Τα βιβλία , θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικά στην ζωή μας γιατί μας προσφέρουν πολλά πράγματα .

Το βιβλίο μας ψυχαγωγεί και μας ικανοποιεί , μας γεμίζει με λαχτάρα και ανυπομονησία , μπορεί να μας κάνει να γελάσουμε ή να κλάψουμε , μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες και μας βοηθά να αναπτύξουμε τη γλώσσα μας και να πλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας .

Επιπλέον καλλιεργεί τη φαντασία μας και εξασκεί το νου στη δημιουργία εσωτερικών εικόνων , μας δίνει νέες ιδέες που διευρύνουν τη συνειδητοποίηση του κόσμου γύρω μας , μας δίνει τη γνώση για άλλες χώρες και άλλους τρόπους ζωής , για τη φύση , την τεχνολογία , την ιστορία και για κάθε τι που υπάρχει μεταξύ του ουρανού και της γης και επιθυμούμε να το γνωρίσουμε καλύτερα . Επιπρόσθετα, το βιβλίο μας προτρέπει να συλλογιστούμε τι είναι σωστό και τι λάθος , τι είναι καλό και τι κακό , μπορεί να μας αποδείξει ότι  δεν υπάρχει πάντα μόνο μια απάντηση για κάθε είδους ερώτηση και ότι τα περισσότερα θέματα μπορούν να εξεταστούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μας βοηθάει να καταλάβουμε τον εαυτό μας . Τέλος, δυναμώνει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό δείχνοντας μας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι γύρω μας που σκέφτονται και ενεργούν όπως εμείς , μας κρατάει συντροφιά όταν είμαστε μόνοι και διαβάζοντας τα βιβλία συγγραφέων από άλλες χρονικές περιόδους και άλλους πολιτισμούς γινόμαστε πιο συγκαταβατικοί και ανεκτικοί στις παντός είδους προκαταλήψεις .

Γι” αυτούς,  λοιπόν, τους λόγους και πολλούς άλλους είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας κάθε είδους βιβλία , όπως ιστορικά , λογοτεχνικά , επιστημονικής φαντασίας κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΖΕΡΒΟΥ  (Α1)

 

Μπορεί σήμερα να διαβάζουμε πολλές σελίδες στα κινητά και στους υπολογιστές και ενώ αυτό μας επιτρέπει να διαβάζουμε περισσότερο,υπάρχει σημαντική διαφορά με την ανάγνωση των βιβλίων.

  Καταρχήν,το διάβασμα μας κάνει πιο έξυπνους,υπάρχουν αποδείξεις ότι τα βιβλία βοήθουν στην συγκέντρωση και να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.Επίσης γινόμαστε πιο ήρεμοι και ευγενικοί διότι μέσα απο αυτό γνωρίζουμε πολιτισμούς, ήθη και έθιμα που μας διδάσκουν τον σεβασμό για του άλλους.Ακόμη διαβάζοντας αποβάλλουμε το άγχος μας.
 Επιπλέον ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου διότι πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι πολλοί αναγνώστες βελτιώνουν την μνήμη τους.Επιπρόσθετα μαθαίνουμε να γράφουμε σωστά και να μιλάμε όμορφα χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε.Τέλος είναι ένας ωραίος τρόπος ψυχαγωγίας αφού τα βιβλία προσφέρουν παρα πολλές διασκεδαστικές ιδέες.

Γιώργος Τζαναβάρας ,Α2

BOOK1

Σχολιάστε

Top