Tα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογία

askhsh

Η άσκηση έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μία εκ των οποίων είναι η θετική επίδραση στην ψυχολογία. Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν  πως η γυμναστική αποτελεί «φυσικό αντικαταθλιπτικό». Μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και της μελαγχολίας. Έχει προ πολλού διαπιστωθεί μάλιστα πως η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Αυτό διότι με την γυμναστική οι μυς χαλαρώνουν και παράλληλα παύει ο εγκέφαλος να βρίσκεται σε υπερδιέγερση.

Αρκετοί ερευνητές-ψυχολόγοι αναφέρουν πως στο άμεσο μέλλον ενδέχεται η άσκηση να ενταχθεί στη θεραπευτική διαδικασία. Υπάρχουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα που υποδεικνύουν πως οι ενεργοί άνθρωποι είναι λιγότερο καταθλιπτικοί από ανενεργά άτομα. Με τη σειρά οι άνθρωποι που ήταν ενεργοί και σταμάτησαν ,τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί από όσους διατηρούν ή έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης.

Οι ερευνητές έχουν ακόμη ανακαλύψει πως η άσκηση αποτελεί εργαλείο για να εμποδίσεις ή ακόμα και για να θεραπεύσεις το έντονο άγχος. Όταν νιώθουμε απειλή το νευρικό μας σύστημα δρα ενεργοποιώντας ένα σύνολο αντιδράσεων όπως εφίδρωση, ζάλη και ταχυκαρδία. Η τακτική προπόνηση βοηθάει τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο άγχος να βιώνουν τις αισθήσεις πάλης και φυγής σε διαρκή βάση και αυτό διότι το σώμα παράγει αυτές τις αντιδράσεις (εφίδρωση,αυξημένο καρδιακό ρυθμό) ως απάντηση της άσκησης. Η άσκηση δηλαδή λειτουργεί ως «θεραπεία έκθεσης». Οι άνθρωποι μαθαίνουν να συνδέουν τα συμπτώματα αυτά με ασφάλεια αντί κινδύνου.

Αξίζει επίσης ακόμη να αναφερθεί πως όταν ασκούμαστε, εκλύονται στο σώμα μας οι λεγόμενες ενδορφίνες, ορμόνες δηλαδή που έχουν αγχολυτική και παυσίπονη δράση, ενώ προκαλούν συναισθήματα ψυχικής ευφορίας. Ωστόσο η άσκηση είναι κάτι που κάνει πολύ κόσμο να δυσανασχετεί. Ιδιαίτερα όταν κανείς βρίσκεται στο ξεκίνημα μπορεί να είναι επίπονη, επώδυνη, δύσκολη και χωρίς τη σωστή καθοδήγηση ,ακόμα και επικίνδυνη. Αν κάποιος δεν ασκείται  τακτικά ,πρέπει να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για άσκηση του σώματος που να μην τον καταπιέζουν. Με μικρά βήματα μπορεί να ενσωματώσει την άσκηση στη ζωή του. Αν είναι αδύνατη η συχνή επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που δρουν αγχολυτικά και βοηθούν το σώμα να ασκηθεί:

  • Άνοδος και κάθοδος με τις σκάλες και όχι με τη χρήση ανελκυστήρα
  • Χορός
  • Κολύμπι σε πισίνα ή ακόμα καλύτερα στη θάλασσα
  • Περίπατοι με βήμα πιο γρήγορο από το κανονικό
  • Βόλτες με το σκύλο
  • Χρήση ποδηλάτου αντί αυτοκινήτου

Είναι σημαντικό επομένως, να γίνεται συστηματική η προσπάθεια για άσκηση η οποία θα ευχαριστεί το άτομο και θα του προσφέρει ηθική ικανοποίηση και χαλάρωση. Σε καμία περίπτωση η γυμναστική δεν πρέπει να καταπονεί υπερβολικά το σώμα και να εξαντλεί τον οργανισμό γιατί η καταπίεση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο καθένας μπορεί να βρει τον τρόπο άσκησης που τον ευχαριστεί και να τον εντάξει στη ζωή του σε καθημερινό πλαίσιο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη πως η γυμναστική δεν συμβάλλει απλά στην ενδυνάμωση του σώματος και στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης αλλά και στην ύπαρξη της ψυχικής υγείας που αποτελεί εκ των πραγμάτων «εκ των ων ουκ άνευ».

Στεργιοπούλου Αγγελίνα-Ψυχολόγος ΑΠΘ

(H Αγγελίνα Στεργιοπούλου είναι ψυχολόγος ,απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ. Εργάζεται στην Κόρινθο, στο κέντρο παιδιών και ενηλίκων «Αθηνά». Για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω του email της : sangeliki@icloud.com)

Σχολιάστε

Top