Α Ν Ο Ι Ξ Η

B Felekura 3Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατbottom_logoά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο Ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. Στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου – 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Όπως και το καλοκαίρι η αξονική κλίση της γης στρέφει το βόρειο ημισφαίριο προς τον ήλιο και το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο ή ακριβώς 12 ώρες. Το ημισφαίριο αρχίζει να ζεσταίνεται σημαντικά γεγονός που ευνοεί την ανθοφορία και τη φυτική ανάπτυξη. Το χιόνι (αν υφίσταται) αρχίζει να λιώνει και τα ποτάμια ή οι χείμαρροι φουσκώνουν. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν βαριές χιονοπτώσεις η Άνοιξη είναι δυνατόν να ξεκινήσει νωρίς τον Φεβρουάριο. Στις υποτροπικές περιοχές οι αλλαγές των εποχών παρουσιάζουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και οι τροπικές σχεδόν καμία. Οι υποαρκτικές περιοχές αντιλαμβάνονται την Άνοιξη κατά τον Μάιο ή τον Ιούνιο και στην Ανταρκτική τον Δεκέμβριο.
Γύρω από την άνοιξη οι άνθρωποι δημιούργησαν έργα για όλες τις εκφράσεις τους και ύμνησαν αυτή για το ελπιδοφόρο της μήνυμα με όλες τις μορφές τέχνης (τραγούδι, χορός, θέατρο, κινηματογράφο, ζωγραφική, πολύτεχνα έργα κ.λ.π)

Rekas-1a

Σημασία της Άνοιξης (Αγγελόπουλος Κων)
Η Άνοιξη σε συνδυασμό με τις Αποκριές είναι μία εποχή που έχει κύρια σημασία για τη ζωή του ανθρώπου. Στην άνοιξη όλη η φύση ανανεώνεται. Τα φυτά , τα ζώα και ο άνθρωπος ετοιμάζονται για αναπαραγωγή. Σε όλα αυτά τα φαινόμενα ανάπλασης του φυσικού κόσμου (γονιμοποίηση και άνθιση των φυτών, ξύπνημα των ζώων από τη χειμερία νάρκη) συμβάλλει η θερμότητα. Μάλιστα είναι αυτή που ενεργοποιεί τους μικροοργανισμούς προς αναπαραγωγή. Αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να αναλυθεί και να εξηγηθεί τα αρχαία χρόνια. Για αυτό οι ανθρώπινες κοινωνίες υποβοηθούσαν και συμμετείχαν στην όλη αναγέννηση με δρώμενα και έθιμα.

 

Σχολιάστε

Top