Παγκόσμιες Ημέρες Μαΐου

2_1Παγκόσμιες Ημέρες Μαΐου

  • 1 Μαΐου – Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών
  • 3 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας
  • 3 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος
  • 8 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
  • 8 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)
  • 9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης
  • 12 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων
  • 15 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Οικογένειας
  • 17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας
  • 18 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
  • 21 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού
  • 22 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
  • 24 Μαΐου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
  • 25 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών
  • 29 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων
  • 31 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
  • Πρώτη Κυριακή του Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα μουσεία που βρίσκονται κοντά μας.

1.  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς)

Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στην Πειραϊκή και διαθέτει και υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Θεμελιώθηκε το 1966 σαν επέκταση του παλαιού κτηρίου που σήμερα στεγάζει αποθήκη γλυπτών και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1981. Τα εκθέματά του καλύπτουν δέκα αίθουσες των δύο ορόφων, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται εργαστήρια συντήρησης πήλινων, μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων και η αποθήκη του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά.

Το σημαντικό αυτό μουσείο προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, η οποία στην αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας, αλλά και της παραλιακής ζώνης και των νησιών του Αργοσαρωνικού από την μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή.

2.  ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύδα)

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε από την “Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν Αγώνων του Έθνους”, που τελούσε και δρούσε υπό την προστασία του Βασιλέως των Ελλήνων. Το 1959 στεγάστηκε σ΄ ένα νεοκλασικό παραλιακό τριώροφο κτίριο στον λιμένα Ζέας, (Ακτή Τρυφ. Μουτσουπούλου 18) στον Πειραιά, διαθέτοντας στον α’ όροφο έξι αίθουσες εκθεμάτων, καλούμενο τότε Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς. Όταν ξεκίνησαν τα έργα αναμόρφωσης της ακτής Φρεαττύδας, προ του μεγάλου έργου δημιουργίας Μαρίνας, με προσχώσεις του ομώνυμου όρμου, το 1965 – 1967, από τον ΕΟΤ, έγινε πρόβλεψη και της μόνιμης κτιριακής εγκατάστασης του ναυτικού μουσείου στη συνέχεια των τειχών του Πειραιά, όπου και το σύγχρονο μουσείο.

Στις δέκα συνεχόμενες, σε ημικύκλια διάταξη, αίθουσες του νέου Μουσείου παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία συνυφασμένη με τη θάλασσα, από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων από την ελληνική αρχαιότητα, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων μέχρι την εποποιία της ελληνικής επανάστασης του 1821, για να συνεχίσει τη παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και την ένδοξη δράση του στη νεότερη ιστορία, παράλληλα με τη ναυτοσύνη και το δαιμόνιο των Ελλήνων στο κατά θάλασσα εμπόριο. Επίσης το πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα στην ιστορία της Μεσογείου. Η δε ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη του Ναυτικού Μουσείου, τελευταία αίθουσα, που διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τους ναυτικούς ερευνητές και βιβλιόφιλους.

3.  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ (Φίλωνος 29, Πειραιάς)

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά άρχισε να λειτουργεί το 1957 ως τμήμα -αρχικά- της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από το 1985 ως ανεξάρτητο τμήμα. Στην συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός έργων τέχνης:

Πίνακες Ελλήνων δημιουργών στο χώρο της ζωγραφικής του 20ου αιώνα

Γλυπτά της συλλογής του Γ. Καστριώτη (1899-1969)

Μακέτες ,μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες της συλλογής του Πάνου Αραβαντινού (1884-1930)

Θεατρικά κοστούμια, αξιόλογο φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του ηθοποιού Μάνου Κατράκη

Συλλογή έργων του λαϊκού καλλιτέχνη Σταμάτη Λαζάρου (1916-1988) με γλυπτά σε ξύλο και πέτρα

Συλλογή έργων του ζωγράφου Κυριάκου Τσακίρη (1915-1998) με εικαστικές δημιουργίες σε πέτρα της θάλασσας, σχέδια με μολύβι και ελαιογραφίες.

 

Γιάννης