Ελεημοσύνη και Χριστιανισμός

Ελεημοσύνη και Χριστιανισμός

    Ελεημοσύνη είναι μια πράξη αγάπης και βοήθειας που δίνουμε σε ένα άτομο που το έχει ανάγκη. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ελεήμονες και να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας, γιατί γινόμαστε και εμείς ευτυχισμένοι αλλά και σώζουμε την ψυχή μας. Επίσης καλλιεργούμε την αγάπη και τη φιλανθρωπία και οι συνάνθρωποί μας δεν αισθάνονται μόνοι αλλά ξέρουν ότι πάντα υπάρχει ένα χέρι βοηθείας γι αυτούς. Όμως, όταν κάποιος ελεεί, πρέπει να δίνει με την καρδιά του και όχι από οίκτο.

   Τέλος η ελεημοσύνη κρίνεται αναγκαίο να γίνεται χωρίς διακρίσεις, χωρίς συμπάθειες ή αντιπάθειες και να υιοθετούμε το «μη γνώτω η δεξιά μου τι ποιεί η αριστερά μου.»                                                                                                                                               

    Η ελεημοσύνη είναι μια από τις κορυφαίες πράξεις καλοσύνης. Το να είσαι ελεήμων, ξεκλειδώνει όλα σου τα θετικά συναισθήματα και τις αγνές προθέσεις. Είναι ύψιστο να βοηθάς το συνάνθρωπό σου, όταν σε χρειάζεται, να προσφέρεις από το υστέρημά σου, όταν κρίνεται αναγκαίο και να μοιράζεις ευσπλαχνία και καλοσύνη, σε όποιον το έχει ανάγκη. Όλα τα παραπάνω μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν, αφού γεμίζουν την ψυχή σου με θετική ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική όψη του νομίσματος. Είναι πιθανόν, ο αυθορμητισμός και η καλοσύνη να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ως στόχο να μας εξαπατήσουν. Είναι οι επιτήδειοι, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες εκμεταλλευόμενοι το συναίσθημα των ανθρώπων. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει από το να ήμαστε ελεήμονες γιατί η αγάπη προς τον άνθρωπο δίπλα μας είναι πρωτίστως αγάπη για τον ίδιο τον Κύριο.

Εβελίνα Πιντιλέι

Top