Δελφίνι

ΑΠΟ: Γαρμπιδάκη Σοφία - Απρ• 16•13

ΔΕΛΦΙΝΙ
Το Δελφίνι είναι ένα ζώο το οποίο είναι θηλαστικό που ζει σε όλα τα μεγάλα ποτάμια και τις θάλασσες.
Το σώμα του είναι κυλινδρικό, έχει μάκρος 1-2 μ. και βάρος ως 150 κιλά. Αναπνέει με πνευμόνια, έτσι αναγκάζεται συχνά να βγάζει το κεφάλι του έξω από το νερό και να αναπνέει από τον αέρα το οξυγόνο που του χρειάζεται. Στη ράχη του έχει χρώμα μελανωπό και στην κοιλιά του λευκό. Τρέφεται με σουπιές, χταπόδια, καλαμάρια κι άλλα μικρά ψαράκια, που με μεγάλη ευκολία τα θανατώνει και τα καταβροχθίζει.
Το θηλυκό δελφίνι γεννάει ένα μικρό, που το περιποιείται πολύ, ώσπου να μεγαλώσει και μπορεί μόνο του να συντηρηθεί. Ζει πολλά χρόνια, ως τα 100. Πολλές φορές οι θαλασσινοί συναντούν κοπάδια δελφινιών. Τα αγαπούν πολύ, γιατί τα βλέπουν να κολυμπούν χαρούμενα δίπλα στο καράβι τους, που το συντροφεύουν για πολλές ώρες.
Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος θεωρούσε το δελφίνι καλό του φίλο. Πολλοί ωραίοι μύθοι και ιστορίες υπάρχουν γύρω από το δελφίνι και τη φιλία του με τους ανθρώπους. Μια από αυτές λέει, πως τα δελφίνια κάποτε ήταν άνθρωποι, και μεταμορφώθηκαν σε ψάρια από τον θεό Διόνυσο. Πολλά αρχαία έργα τέχνης είναι στολισμένα με εικόνες δελφινιού. Ακόμα και σε οικιακά σκεύη έδιναν το σχήμα του. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αγάπη έτρεφαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για το δελφίνι.

ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΑΚΟΥ
Πληροφορίες:
Εγκυκλοπαίδεια “ Νέος Θησαυρός Γνώσεων” σελ.44

4 Comments

  1. Μπράβο Μαρία πολύ καλό άρθρο. Ίσως είναι λίγο μικρό όμως. Πάντως αυτά που έγραψε είναι ωραία και ενδιαφέρον!!

  2. Συγχαρητήρια, Μαρία
    Πολύ καλή επιλογή θέματος. Συνεχίστε έτσι παιδιά με τόσο κέφι και όρεξη για δουλειά!!

Σχολιάστε

Top