Κτηνίατρος

ΑΠΟ: Ράπτη Μαριτίνα - Απρ• 02•13

                          Κτηνίατρος

Έργο του κτηνιάτρου είναι κατά κύριο λόγο η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τα ζώα, καθώς και ο έλεγχος της καταλληλότητας των σφαγίων πριν διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες και δραστηριότητες του κτηνιάτρου περιλαμβάνουν αναλύσεις βιολογικών ουσιών μικρών ή μεγάλων ζώων, ακτινολογικές εξετάσεις τραυματισμένων ή κακοποιημένων ζώων, πρόληψη ζωονόσων με χορήγηση εμβολίων ή άλλων προληπτικών σχημάτων, διάγνωση και θεραπεία ζωονόσων, παροχή συμβουλών στους κατόχους οικόσιτων ζώων για αποφυγή ασθενειών, επιτήρηση των χώρων σφαγίων για την τήρηση των κανόνων υγιεινής σφαγής, έλεγχο της καταλληλότητας των κρεάτων για κατανάλωση.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρος για την άσκηση του επαγγέλματός του διαφέρουν ανάλογα με τον τομέα απασχόλησης. Χρησιμοποιεί ιατρικά εργαλεία απαραίτητα για τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου, μικροσκόπια και αντιδραστήρια που είναι απαραίτητα για τη μικροσκοπική και βιολογική ανάλυση στην περίπτωση εργασίας σε εργαστήριο και ειδικό ρουχισμό (φόρμες και μπότες ως τα γόνατα), όταν απασχολείται σε σφαγεία και χοιροστάσια

Ο κτηνίατρος εργάζεται σε ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά εργαστήρια, στο δημόσιο τομέα, (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτική Τράπεζα), ή ως μέλος Δ.Ε.Π. στις υπάρχουσες πανεπιστημιακές σχολές μετά από μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε γεωργικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις, σε σφαγεία, χοιροστάσια, φάρμες, πτηνοτροφεία, φαρμακευτικές βιομηχανίες και βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων ή ζωϊκών τροφών.

Ο κτηνίατρος, ανάλογα με την ειδικότητά του, είναι δυνατό να εργάζεται σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους, όπως φάρμες, χοιροστάσια ή σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, όπως πτηνοτροφεία, ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. Η εργασία του μπορεί να εκτελείται ατομικά ή ομαδικά.

Οι συνθήκες εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανθυγιεινές και επικίνδυνες, αφού ατυχήματα από λακτίσματα μεγάλων ζώων, δαγκώματα από μικρά ζώα και παθήσεις από ζωονόσους, μπορούν να συμβούν στους κτηνιάτρους. Η σημασία του επαγγέλματος αυτού για την υγεία τόσο των ζώων, όσο και του κοινωνικού συνόλου είναι μεγάλη. Για αυτό το λόγο συνήθως αναγνωρίζεται η συμβολή των κτηνιάτρων.

Για την άσκηση του επαγγέλματος του κτηνιάτρου απαιτείται η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου από Κτηνιατρική Σχολή.

Ο κτηνίατρος, με δεδομένη την αγάπη για τα ζώα και γνωρίζοντας τη σημαντικότητα του επαγγέλματος για το κοινωνικό σύνολο, εργάζεται με μεγάλη προσοχή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία. Ο κτηνίατρος αγαπά, σέβεται τα ζώα και προσπαθεί να αναπτύξει ένα επίπεδο επικοινωνίας μαζί τους, προκειμένου να διαγνώσει ή να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που αυτά παρουσιάζουν.

Επέλεξα αυτό το επάγγελμα γιατί η υπερβολική αγάπη μου για τα ζώα είναι ένα από τα βασικά προσόντα του κτηνιάτρου. Γι’αύτο ελπίζω πως κάποια μέρα θα καταφέρω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

 

 

Μαρίτινα Ράπτη

 

 

Αναφορές

πληροφορίες:www.epil.gr
Φωτογραφίες: tilemarathonios.blockspot.com

11 Comments

  1. Μπράβο, Μαριτίνα για το πρώτο σου άρθρο !! Καλή και δημιουργική συνέχεια!

  2. Kαλή προσπάθεια Μαριτίνα,πολύ καλή η εργασία σου.

  3. Καταπληκτικό!! Μπράβο Μαριτίνα μου αρέσει πάρα πολύ το άρθρο σου! ;)

  4. Πολύ ωραίο άρθρο Μαριτίνα. Μπράβο!

  5. Πολύ καλή δουλειά, καλογραμμένο άρθρο. Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις κάποια μέρα την επιθυμία σου!

  6. Ο/Η zoi episkopaki λέει:

    Μπράβο Μαριτίνα για την δουλειά σου αλλά δεν καταλαβαίνω σχεδόν τίποτα έχει πάρα πολύ δύσκολο λεξιλόγιο!

  7. Μπράβο Μαριτίνα,πολύ καλό άρθρο!! Μόνο που το λεξιλόγιο είναι δυσκολούτσικο. Πάντως πολύ καλή δουλειά!!

Σχολιάστε

Top