Ο Παγοπώλης

ΑΠΟ: Αγγέλου Ελεάνα - Απρ• 07•13

 

 

Ο παγοπώλης

Με το πέρασμα του χρόνου και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλά επαγγέλματα δεν υπάρχουν πια, αφού δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ένα απ’ αυτά τα επαγγέλματα είναι και το επάγγελμα του παγοπώλη.
Το επάγγελμα του παγοπώλη στα παλαιότερα χρόνια είχε ξεχωριστή θέση . Το επάγγελμα αυτό ήταν εποχιακό και άρχιζε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη. Ο παγοπώλης συνήθως ήταν πλανόδιος με μεταφορικό μέσο ένα καρότσι- πλατφόρμα ή με μία μοτοσυκλέτα τρίτροχη μεταφέροντας από τα παγοποιεία τον πάγο που μοίραζε στα σπίτια και καταστήματα αυτή την εποχή. Για να μη λιώνει ο πάγος τον σκέπαζαν με τσουβάλια ή χοντρά πανιά και ο διανομέας έπρεπε να ήταν γρήγορος στην δουλειά του . Για να μη παγώνουν τα χέρια του, φορούσε χοντρά γάντια και για εργαλεία είχε ένα πριόνι, για να κόβει τον πάγο κι ένα γάντζο με τον οποίο χτυπούσε την παγοκολόνα για να σπάσει και να παραδώσει στον πελάτη του το κομμάτι πάγου που ήθελε. Απ’ αυτόν η νοικοκυρά ή ο καταστηματάρχης έπαιρνε το κομμάτι πάγου που ήθελε με ένα βρεγμένο πανί και το τοποθετούσε στο πάνω μέρος ενός ξύλινου ψυγείου σαν ντουλάπι. Τα νερά που έτρεχαν, όταν έλιωνε ο πάγος, έψυχαν τις λαμαρινένιες επιφάνειες του ψυγείου κι έτσι τα φαγητά διατηρούνταν παγωμένα.
Στη σημερινή εποχή ενώ υπάρχουν ακόμη παγοποιεία για συγκεκριμένες χρήσεις (π.χ. συντήρηση ψαριών) δεν υπάρχει το παλαιό επάγγελμα του πλανόδιου παγοπώλη.
Η εφεύρεση των σύγχρονων ηλεκτρικών ψυγείων οδήγησε όπως ήταν επόμενο στην εξαφάνιση αυτού του επαγγέλματος.
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας απλούστευσε πάρα πολύ τις ανάγκες κάθε σπιτικού με την χρήση των ηλ. συσκευών για τις καθημερινές ανάγκες της οικογενείας, αλλά παράλληλα εγκαταλείφθηκαν πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα που η παρουσία τους έδινε ένα τόνο παραδοσιακό και απαραίτητο στις καθημερινές επαφές αυτών των ανθρώπων του μόχθου με τα νοικοκυριά της εποχής.
Ελεάννα Αγγέλου
Αναφορές
«Παραδοσιακά επαγγέλματα» του Β. Σαρησάββα.

2 Comments

  1. Μπράβο Ελεάννα,πάρα πολύ καλό άρθρο!

  2. Ενα παρα πολυ ωραιο αρθρο Ελλεανα !!!!!!!

Σχολιάστε

Top