Πολική Αρκούδα

ΑΠΟ: Γαρμπιδάκη Σοφία - Απρ• 16•13

ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

  Η Πολική Αρκούδα είναι το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο που φτάνει τα 3,5 μ. μήκος και τα 600 κιλά σε βάρος.Ζει στις αρκτικές περιοχές συνήθως πάνω σε παγόβουνα.Συμπληρώνει την διατροφή της με ζώα και φυτά της θάλασσας π.χ. ψάρια,φύκια ή ζώα της στεριάς όπως ταράνδους,βρύα και λειχήνες.Τα τριχωτά πέλματα των ποδιών της την προστατεύουν από το πολικό κρύο και της προσφέρουν θερμομόνωση.Η αρσενική αρκούδα είναι μεγαλύτερη από τη θηλυκή.Ζυγίζει 410-720 κιλά,έχει ύψος μέχρι τον ώμο 1,6 μέτρα και μήκος 2,2-2,5 μέτρα.

  Η θηλυκή αρκούδα γεννά 1 έως 4 αρκουδάκια,τον Χειμώνα,μέσα σε ένα κοίλωμα από χιόνι ή πάγο.Τα μικρά μένουν με τη μαμά τους από 10 μήνες έως 2 χρόνια.Φτάνουν σε μήκος 25 εκ. και βάρος 1 κιλού.

  Χάρη στην άριστη όσφρηση,όραση και ακοή,η πολική αρκούδα είναι επικίνδυνος κυνηγός.Σκοτώνει τα θηράματά της χτυπώντας τα με απίστευτη δύναμη με τα πόδια της.Το αρσενικό κυνηγά σχεδόν ολόκληρο το Χειμώνα.Επίσης,η αρκούδα είναι εξαιρετική κολυμβήτρια.Έχει την ικανότητα να καλύψει 10 χμ. στο νερό.Όλο το Καλοκαίρι,μπορεί να ζήσει πάνω σε ένα παγόβουνο,τη στιγμή που εκεί υπάρχουν πολλές φώκιες.

  Η Πολική αρκούδα δεν έχει ουσιαστικά εχθρόυς,εκτός από τον άνθρωπο ο οποίος την κυνηγάει για την υπέροχη γούνα της.Στις αρκτικές περιοχές,οι Εσκιμώοι την κυνηγούν με σκοπό να χρησιμοποιήσουν το δέρμα,τους τένοντες,το λίπος και το κρέας της.Όμως το συκώτι δεν τρώγεται,διότι γίνεται επιβλαβές για τον άνθρωπο λογω του υψηλού ποσοστού βιταμινών που περιέχει.

  Επέλεξα να παρουσιάσω την Πολική αρκούδα στο περιοδικό,επειδή με ευχαριστεί να ασχολούμαι με θέματα που αφορούν την χώρα τον πάγων και το ζώο αυτό,είναι ένα από αυτά τα οποία ζουν εκεί.Επίσης,σαν ζώο,η Πολική αρκούδα με ενδιαφέρει και μου αρέσει.

Σοφία Γαρμπιδάκη

Αναφορές:

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς,τόμος 11,σελ. 101
  • Βιβλίο:»Συνάντηση με τα Ζώα»,σελ. 113

4 Comments

  1. Ο/Η Ρέα Καψώχα λέει:

    Πολύ ωραίο Σοφάκι!

  2. Εξαιρετικό άρθρο, Σοφία και πολύ ενδιαφέρον !

Σχολιάστε

Top