Μηχανολόγος μηχανικός

ΑΠΟ: Αποστόλου Κωνσταντίνος - Απρ• 04•13

                         Μηχανολόγος Μηχανικός

  Το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού είναι να πραγματοποιεί μελέτη, να ελέγχει και να επιβλέπει την εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργεία του μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτήρια,οικοδομές ή βιομηχανίες. Επίσης εξετάζει τους χώρους του κτηρίου ή του εργοστασίου όπου θα εγκατασταθούν τα  μηχανήματα και συντάσει πλήρη μελέτη του μηχανολογοκού εξοπλισμού. Στη μηχανολογική μελέτη υπολογίζονται οι θέσεις και ο τρόπος τοποθέτησης και σύνδεσης των διάφορων μηχανημάτων και συσκευών, η ισχύς τους,τα σημεία όπου θα περάσουν οι βοηθητικές εγκαταστάσεις σωληνώσεων καi αγωγών. Καταρτίζει τις προδιαγραφές του εξοπλισμού και των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, υπολογίζει το κόστος της εργασίας και των υλικών καθώς και άλλα έξοδα για την κατασκευή, την εγκατάσταση, την λειτουργία και τη συντήρησητων μηχανημάτων.

  Ο μηχανολόγος μηχανικός μπορεί να ειδικευτεί στον ενεργειακό τομέα,στις κατασκευές,στη βιομηχανική διοίκηση ή στον τομέα της εφαρμοσμένης μηχανικής. Ακόμη μπορεί να ειδικευτεί σε ορισμένους τύπους μηχανών,όπως εργαλειομηχανές,τουρμπίνες και μηχανές εσωτερικής καύσης

   Ο μηχανολόγος μηχανικός μπορεί να σπουδάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Σπουδές στον ίδιο τομέα σε επίπεδο Υπομηχανικού, προσφέρονται και από τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ. Επίσης, ο μηχανολόγος μηχανικός παίρνει άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

   Το επάγγελμα αυτό απαιτεί οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικότητα, ιδιαίτερη υπευθυνότητα για την εκτέλεση των μελετών που εκπονεί και υπογράφει ο μηχανολόγος μηχανικός.Ακόμα σημαντικά προσόντα για το επάγγελμα είναι η ευχέρεια στο τεχνικό σχέδιο,στους υπολογισμούς και στις μετρήσεις,καθώς και η καλή αντίληψη του χώρου.Ο δυναμισμός, η συνέπεια και η πρακτική σκέψη είναι επίσης θετικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος όπως επίσης χρειάζονται ικανότητες συνεργασίας ,επικοινωνίας και ομαδικό πνεύμα εφόσον ο μηχανολόγος μηχανικός συχνά αποτελεί μέλος μιας ομάδας εργασίας.

    Ο μηχανολόγος μηχανικός μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός στο υπουργείοΒιομηχανίας,σε οργανισμούς ή δημοτικές επιχειρήσεις,σε ιδιωτικές επιχειρήσεις,βιοτεχνίες,βιομηχανίες,σε τεχνικές εταιρίες και σε εταιρίες που ασχολούνται με τηνεμπορία μηχανολογικού εξοπλισμού.Οι συνθήκες εργασίας του μηχανολόγου μηχανικού ποικίλουν ανάλογα με τη φύση της εργασίας του. Όταν συντάσσει τις μελέτες του, εργάζεται σε κλειστό χώρο σε συνθήκες γραφείου, ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους τεχνικούς. Συνήθως, όμως, εργάζεται στους χώρους όπου γίνονται οι εγκαταστάσεις. Στους βιομηχανικούς χώρους οι συνθήκες εργασίας είναι πολλές φορές ανθυγιεινές λόγω του θορύβου, της σκόνης και του τεχνητού φωτισμoύ. Η συντήρηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των διαφόρων εγκαταστάσεων μπορεί να τον εκθέσουν σε κινδύνους τραυματισμού. Η εργασία του είναι πνευματικής φύσεως, αλλά απαιτεί και ορισμένες χειρονακτικές δεξιότητες. Μέσα στα πλαίσια της εργασίας είναι και η συχνή μετάβασή του σε βιομηχανικούς χώρους και η συνεργασία με το υπόλοιπο τεχνικό προσωπικό.

   Ένας μηχανολόγος μηχανικός εγγράφεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

   Σήμερα οι μηχανολόγοι μηχανικοί αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα ανεργίας και συχνά, ετεροαπασχολούνται. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες προοπτικές.

   Τέλος εγώ επέλεξα αυτό το επάγγελμα να παρουσιάσω γιατί μου αρέσει πολύ και στο μέλλον θέλω να εργαστώ σε αυτόν τον τομέα επαγγέλματος.

  Κωνσταντίνος Αποστόλου,Στ1

Αναφορές:

πληροφορίες: εγκυκλοπαίδεια Πάπυρους Λάρους Μπριτανικά CD-ROM

εικόνα:http://www.plakasfoundation.gr/index-2.html

7 Comments

  1. Πολύ καλό άρθρο,Κωνσταντίνε!Όμως τα γράμματα δεν είναι ίδου μεγέθους!!

  2. Μπράβο, Κωνσταντίνε για το άρθρο σου. Δοκίμασε να προσθέσεις και την κεντρική εικόνα από το μενού επεξεργασία.

  3. Ο/Η Φύτρου Μαργαρίτα λέει:

    Πολύ καλό το άρθρο, Κωνσταντίνε!! Εύχομαι τα όνειρα σου να γίνουν πραγματικότητα!!!

  4. εδιαφέρον το άρθρο σου Κωσταντίνε !!!!! μπράβο !!!!!!!!!!
    μόνο τα γράμματα

  5. Ο/Η ΣτεΤσολ λέει:

    μπράβο σου Κωνσταντίνε… Το άρθρο σου ήταν αυτο που έψαχνα… Σου εύχομαι και εγώ να πραγματοποιηθεί το όνειρο σου!!! Καλή συνέχεια…

  6. Ο/Η Ηρακλής λέει:

    «Σπουδές στον ίδιο τομέα σε επίπεδο Υπομηχανικού, προσφέρονται και από τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ. Επίσης, ο μηχανολόγος μηχανικός παίρνει άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.»

    1ον Ο όρος Υπομηχανικός αφορούσε τους προ 30ετίας αποφοιτήσαντες από το μικρό πολυτεχνείο και δεν ισχύει πλέον.Τα ΤΕΙ και η ΑΣΠΑΙΤΕ όπως λέγεται σήμερα έχουνε αποφοίτους με τίτλο Μηχανολόγος/Μηχανικό Τ.Ε καθώς οι σπουδές τους κατατάσσονται στην διεθνή κλίμακα ISCED της UNESCO στην κατηγορία 5Β όπως και οι υπόλοιπες ανώτατες σχολές (Πολυτεχνέια-Πανεπιστήμια).Τα πτυχία των ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ αναγνωρίζονται διεθνώς σαν Bsc (Βachelor’s Degree) όπως και των υπολοίπων Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

    2ον Στο ΤΕΕ εγγράφονται ΜΟΝΟ οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βγαίνει από την Νομαρχία της περιοχής ενδιαφέροντος του ενδιαφερόμενου Μηχανικού.

    Καλή προσπάθεια από τον μικρό μας φίλο αλλά με κάποια μικρά λαθάκια

Σχολιάστε

Top