«Μαμά, γιατί τόσος ρατσισμός;» του Φώτη Φανάρα (Β3)

«Μαμά, γιατί τόσος ρατσισμός;» του Φώτη Φανάρα (Β3)

Έχετε ποτέ σκεφτεί να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση στο παιδί σας, όταν αυτό δείχνει κάποιον αλλοδαπό ή κάποιον άστεγο που ζητάει λίγα λεφτά. Να σας πω εγώ. ΟΧΙ!Καθώς τον προσπερνάτε αδιάφορα, το παιδί σας τον κοιτάζει απορημένο και σας ρωτάει  «Μαμά τι κάνει αυτός ο άνθρωπος και γιατί δεν τον βοηθάμε;» Εσείς όπως πάντα είστε αναγκασμένοι να του εξηγήσετε γιατί τον προσπερνάτε. Καθώς όμως το σκέφτεστε δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον άλλο λόγο εκτός από ότι είναι ξένος και ότι δεν έχει το ίδιο χρώμα με εσάς. Οπότε αποφεύγετε να του απαντήσετε και συνεχίζετε τον δρόμο σας,  καθώς προσπαθείτε να βρείτε τις διαφορές μεταξύ εσάς και του ξένου.

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι το ΧΡΩΜΑ. Αμέσως μετά θα σκεφτείτε την ΚΑΤΑΓΩΓΗ και τέλος θα σκεφτείτε ότι αν δούλευε θα είχε χρήματα κι αυτός. Και λοιπόν, όλοι άνθρωποι είμαστε, ανεξαιρέτως το χρώμα, την καταγωγή ή την τύχη που μπορεί να είχε κάποιος στα οικονομικά του.         

  Τότε είναι που καταλαβαίνετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το παιδί σας συνεχίζει να κάνει ξανά και ξανά την ίδια ερώτηση. Δεν είναι επειδή θέλει να ικανοποιήσει την απορία του, όπως πιστέψατε στην αρχή, αλλά, γιατί πολύ απλά τον συμπονά πολύ περισσότερο από εσάς και ενώ σας ξαναρωτάει, εσείς δεν μπορείτε να του δώσετε μια ειλικρινή απάντηση. Έτσι   συνεχίζετε το δρόμο σας, αλλά δεν είστε  πλέον τόσο σίγουροι για τις αρχικές σας σκέψεις!  

Σχολιάστε

Top