Ο πόλεμος

ar41

Ο πόλεμος αποτελεί την πιο τραγική ανθρώπινη περιπέτεια. Μια απόλυτη καταστροφή που απασχολεί τους λαούς από τα παλαιότερα χρόνια. Στον πόλεμο δεν υπάρχει νικητής, όλοι βγαίνουν ηττημένοι .

Οι λόγοι για τους οποίους ξεσπούν πόλεμοι στην εποχή μας είναι κυρίως οικονομικοί και κοινωνικοί. Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των ισχυρών αποτελούν την κυριότερη αιτία ενός πολέμου. Άλλοι λόγοι είναι η ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων, η εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και οι φυλετικές διακρίσεις , με απλά λόγια ο ρατσισμός. Τέλος ο θρησκευτικός φανατισμός και ο εθνικισμός είναι ένας ακόμα παράγοντας .

ar42

Το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι η ανθρώπινη ζωή. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ο πόλεμος γίνεται δάσκαλος της βίας και κάνει  τους ανθρώπους  να συμπεριφέρονται με το ένστικτό τους. «Η ζωή μου ο θάνατός σου» είναι  η βασικότερη αρχή στον πόλεμο.Η λογική και η ευαισθησία μετατρέπονται στο ένστικτο της επιβίωσης και χάνεται η ανθρωπιά , ένα από τα σημαντικότερα αγαθά.

Επιπλέον ,από κοινωνική σκοπιά  οι  ανθρώπινες αξίες χάνονται , ο πολιτισμός καταρρέει. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών:  Ό, τι δημιούργησαν οι άνθρωποι (υποδομές όπως δρόμοι, κτίρια, κ. α) καταστρέφονται και πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή. Στην περίπτωση των αρχαιολογικών μνημείων, μουσείων οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες.

από την Ανθή Παπαδοπούλου

Σχολιάστε

Top