Διαπολιτισμικό Σχολείο

ar17

Με το σχολείο μας επισκεφτήκαμε στη διάρκεια ενός προγράμματος το διαπολιτισμικό σχολείο.Το σχολείο αυτό βρίσκεται στη Θράκη, ιδρύθηκε το 1938-39. Εξωτερικά μοιάζει ένα συνηθισμένο σχολείο της πόλης. Μπαίνοντας όμως μέσα, αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Παιδιά Ρομά, τουρκικής, αλβανικής καταγωγής, μουσουλμάνοι συνθέτουν τον μαθητικό του πληθυσμό. Σκοπός του σχολείου είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με βάση τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας και την αποδοχή τους από την ελληνική κοινωνίας ως ισότιμα μέλη.

Η επαφή μαζί τους μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Εκεί  μερικά  από τα παιδία του σχολείου μας τους παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό για τη διαφορετικότητα. Τα παιδία τους  παρακουλούθησαν με προσοχή και ενδιαφέρον. Μετά την παράσταση τα παιδιά τους χάρισαν ένα θερμό χειροκρότημα. Μετά μας οδήγησαν στο προαύλιο του σχολείου τους για να χορέψουμε  όλοι  μαζί   παραδοσιακούς χωρούς. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε διασκεδάσαμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, περάσαμε υπέροχα. Μιλήσαμε για την καθημερηνότητά μας, τη ζωή μας και τελικά διαπιστώσαμε ότι αν και διαφέρουμε στην καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία στην ουσία δεν διαφέρουμε σε τίποτα. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες, συνήθειες και στόχους.

Μέσα από αυτήν την εμπείρια καταλάβαμε ότι οι εξωτερικές μας διαφορές δεν είναι ουσιαστικές και στην πραγματικότητα είμαστε όλοι ίδιοι. Η διαφορετικότητα μας αυτή, μας κάνει δημιουργικούς, ώστε να ενωθούμε όλοι και να ζήσουμε αρμονικά!

του Αναστάση Πεγκλίδη(Β2)

Σχολιάστε

Top