Το χρονικό της επίσκεψης

ar18

Κατά τη σχολική εκδρομή του Γυμνασίου μας, που πραγματοποιήθηκε  στη Θράκη, επισκεφθήκαμε το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών , που βρίσκεται στο νομό Ροδόπης. Πρόκειται για ένα σχολείο όπου φοιτούν μαθητές διαφόρων θρησκειών και εθνικοτήτων.

Όταν φτάσαμε μάς υποδέχτηκαν οι καθηγητές και ο Διευθυντής μάς έκανε μιαν παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου. Το ανωτέρω πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια φοιτητών της Κοινωνιολογικής Σχολής. Μάθαμε ότι το σχολείο λειτουργεί από το 1939 και είναι το πρώτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. Επίσης, μας ανέφερε ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι Μουσουλμάνοι.

Εν συνεχεία, μας πήγαν ανά ομάδες σε διάφορες τάξεις όπου παρακολουθήσαμε ένα μάθημα πληροφορικής, το οποίο γινόταν με την χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, μάθημα  νεοελληνικής γλώσσας και αγγλικής γλώσσας. Ήταν πολύ ωραίο που οι μαθητές μάς είπαν τα ονόματά τους και εμείς τους είπαμε για την πόλη μας, την Κοζάνη για την οποία ενδιαφέρθηκαν να μάθουν.

Επιπλέον, ήρθαμε σε επαφή με διάφορα παιδιά με τα οποία συνομιλήσαμε και μάθαμε για την συμβίωση με άλλα παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών. Αργότερα, το σχολείο μου παρουσίασε ένα θεατρικό με θέμα την διαφορετικότητα σε σχέση με την φυλή. Στόχος αυτού ήταν να μας δείξει πως είναι ωραίο να είσαι μοναδικός. Η παράσταση έκλεισε με ένα τραγούδι. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην αυλή του σχολείου.

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών ήταν εποικοδομητική, καθώς γνωρίσαμε την λειτουργία αυτού αλλά και μαθητές με διαφορετικές ταυτότητες. Έτσι συνειδητοποιήσαμε το πλούσιο υλικό που μας δίνουν οι ρίζες μας, ώστε να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο τον πολιτισμό μας.

των Νικάνορα Κασνάκη(Β1) και Βασιλειάδου Ελένης(Β3)

Σχολιάστε

Top