Απαντήσεις στους γρίφους του προηγούμενου τεύχους.

Η έξυπνη μέτρηση».:
Πρώτα θα γεμίσει το δοχείο των 3 λίτρων. Μετά θα αδειάσει τα 3 λίτρα στο δοχείο των 5 λίτρων. Στη συνέχεια θα γεμίσει και πάλι το δοχείο των 3 λίτρων και θα αδειάσει στο δοχείο των 5 λίτρων τόσο κρασί, ώστε να το γεμίσει (χωρούσε 2 λίτρα ακόμη για να γεμίσει). Έτσι θα μείνει στο δοχείο των 3 λίτρων ακριβώς 1 λίτρο.

«Το τούβλο». Tα δύο τούβλα ζυγίζουν 4 κιλά. Επειδή ένα τούβλο ζυγίζει ένα κιλό και μισό τούβλο, άρα αν αφαιρέσουμε μισό τούβλο από το κάθε δίσκο της ζυγαριάς, θα βρούμε πως το μισό τούβλο ζυγίζει ένα κιλό οπότε τα δύο τούβλα ζυγίζουν 4 κιλά.

«Το νούφαρο»:Αν το νούφαρο διπλασιάζεται κάθε μέρα, θα καλύψει το βάλτο την παραμονή της μέρας που τον γεμίζει ολόκληρο. Άρα καλύπτει το μισό βάλτο την 99η μέρα.

«Το ασανσέρ»:Αυτό συμβαίνει γιατί ο μαθητής δεν έφθανε το κουμπί του 7ου και του 8ου ορόφου.

«Αριθμοί και τετράγωνα»

Άτιτλο11

 

 

 

 

 

 

 

 

«Το χρηματικό ποσό»Στα μισά χρήματα του Γιάννη προσθέτουμε 10 ευρώ και βρίσκουμε τα χρήματα της Γεωργίας. Στη συνέχεια, στο προηγούμενο ποσό προσθέτουμε 20 ευρώ επιπέον και βρίσκουμε τα χρήματα που έχει συνολικά ο Γιάννης. Άρα το συνολικό ποσό του Γιάννη το βρίσκουμε αν στα μισά του χρήματα προσθέσουμε 30 ευρώ.

 Οπότε, τα μισά χρήματα του Γιάννη είναι 30 ευρώ, κατά συνέπεια έχει συνολικά 60 ευρώ. Άρα η Γεωργία έχει 60-20=40 ευρώ.
Ο γρίφος μπορεί να λυθεί και με τη χρήση εξισώσεων από μαθητές Β” Γυμνασίου και άνω.

Σχολιάστε

Top