O Αθλητισμός στον κόσμο των εφήβων

Αθλητισμός και εφηβεία

Εκτός από το σχολείο, τα μαθήματα και τα φροντιστήρια οι έφηβοι έχουν ανάγκη και για ξεκούραση. Έτσι, για να ξεφύγουν λίγο από το γεμάτο πίεση πρόγραμμά τους ασχολούνται με πράγματα που τους αρέσουν, έχουν δηλαδή χόμπι και διάφορα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα πολλοί έφηβοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, άλλοι έχουν κλίση στις καλές τέχνες. Tα περισσότερα παιδιά, κατά γενική εκτίμηση,  προτιμούν να παίρνουν μέρος σε κάποιο άθλημα, είτε ατομικό, είτε συχνότερα σε ομαδικό.

    Ο αθλητισμός προσφέρει πολλά, τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική και ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Με τον αθλητισμό χτίζονται γερά σώματα γεμάτα δύναμη και υγεία. Επίσης ενδυναμώνεται το πνεύμα μέσα από την πειθαρχία, την υπομονή και την επιμονή που απαιτούνται στα αθλήματα. Επίσης, όταν οι έφηβοι αθλούνται, αποφεύγουν τους «πειρασμούς» όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ συγχρόνως απομακρύνονται από  την πολύωρη χρήση κινητών και υπολογιστών.

Τα αθλήματα που κυριαρχούν είναι τα ομαδικά και τα ατομικά. Στα ομαδικά παιχνίδια δημιουργούνται ομάδες και κατά συνέπεια οι παίκτες της κάθε ομάδας  αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Συνεργάζονται ο ένας με τον άλλον έχοντας έναν κοινό στόχο, τη νίκη. Στα ατομικά αθλήματα δεν υπάρχει το στοιχείο της διάδρασης με άλλα άτομα, αλλά το άτομο αγωνίζεται με τον εαυτό του να γίνει καλύτερο, πράγμα που είναι πολύ σπουδαίο από μόνο του. Η επιλογή ενός ατομικού ή ομαδικού αθλήματος είναι με βάση τις προτιμήσεις του καθενός.

   Γενικότερα το να ασχολείσαι με κάποιο άθλημα σου προσφέρει πολλά και επωφελείσαι σε αρκετούς τομείς. Για αυτό λοιπόν το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου και να αθληθείς!

 

Ματιάκη Κατερίνα

Σχολιάστε

Top