Mια μεταβατική περίοδος που ονομάζεται εφηβεία

Mια μεταβατική περίοδος που ονομάζεται εφηβεία

Εφηβεία είναι η περίοδος  των μεγάλων αλλαγών. Σε αυτή την περίοδο γίνεται η μετάβασή από την παιδική στην  ώριμη ηλικία, αλλά και η προετοιμασία του για την ενήλικη ζωή.
Κάθε παιδί μπαίνοντας στην εφηβεία αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές στο σώμα, στη σκέψη, στη συμπεριφορά του, αλλά ακόμα και στα συναισθήματα του. Προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, αναζητάει την ταυτότητα του, δηλαδή προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό του. Πολλοί έφηβοι εντάσσονται σε ομάδες, ώστε να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και είναι σημαντικοί για αυτό που προσφέρουν και κάνουν. Επίσης το να μπουν σε μια ομάδα τούς βοηθάει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους.
Η συμπεριφορά κάθε εφήβου είναι ανάλογη με την προσωπικότητά του, αλλά και  τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον του. Οι έφηβοι πολλές φορές αποκτούν μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά απέναντι στον περίγυρο τους, πιο πολύ όμως στους γονείς τους. Γίνονται πιο επιθετικοί, πιο αντιδραστικοί και αμφισβητούν αυτά που τους λένε. Κάποιοι άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους και έτσι γίνονται εγωκεντρικοί, επιθετικοί και απομονωμένοι.
Τέλος η εφηβεία είναι η δυσκολότερη, αλλά η ωραιότερη περίοδος που περνάει κάποιος με πολλά σκαμπανεβάσματα και πολλές αλλαγές. Είναι σαν μια μικρή επανάσταση των εφήβων που τους βοηθάει να διαμορφώσουν τη ζωή τους.

                                                                                                   Τζιάστα Ναούμα

Σχολιάστε

Top