Τα smart phones στην καθημερινή μας ζωή

Τα smartphones στην καθημερινή μας ζώη Tziasta triantafyllou (1)

Τα γνωστά και αγαπημένα όλων μας κινητά τηλέφωνα είναι  ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αφού έχουμε  φτάσει στο σημείο να είναι η προέκταση του χεριού μας. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων αρχίζει σε μερίδα παιδιών από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. «Χωρίς κινητό δεν υπάρχεις σήμερα», λέει η πλειοψηφία των έφηβων  μαθητών.

Η συσκευή του κινητού για τους εφήβους είναι κάτι παραπάνω από τηλέφωνο: Είναι μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών, από το internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι εφαρμογές μουσικής, φωτογραφίας, βίντεο και παιχνιδιών.

Οι περισσότεροι έφηβοι θεωρώντας  ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι ο κατάλληλος τρόπος ενημέρωσης, αλλά και επικοινωνίας μεταξύ τους αποφεύγουν την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία (face to face)  και έτσι αρχίζουν σιγά σιγά να εγκλωβίζονται στην οθόνη και να εξαρτώνται από  το κινητό τους με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τον έξω κόσμο, να αποκόπτονται από την πραγματικότητα, αλλά και να πέφτουν ραγδαία οι επιδόσεις τους στο σχολείο.

Ένα ακόμα μεγάλο μειονέκτημα του κινητού είναι η μείωση της κριτικής σκέψης του ατόμου λόγω του ότι ο έφηβος ξοδεύει πολλή ενέργεια σε αυτό  που θα έπρεπε να τη διαθέτει για δραστηριότητες πιο ωφέλιμες και εποικοδομητικές (διάβασμα, παιχνίδι, διαπροσωπικές επαφές).

Το κινητό είναι απλά ένα εργαλείο που μας βοηθά σε πολλά πράγματα. Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχει εθισμός σε αυτό! Ας μη γίνει λοιπόν η προέκταση του εαυτού μας!

                  Ναούμα Τζιάστα και Γιώργος Τριανταφύλλου

Σχολιάστε

Top