Διαχείριση βιοαποβλήτων στην Κοζάνη

Διαχείριση βιοαποβλήτων  στην Κοζάνη,Τσολακίδης Φάνης

Βιοαπόβλητα ή αλλιώς βιοαποδομήσιμα απόβλητα ονομάζονται τα προϊόντα που περιέχουν άνθρακα, έχουν εξαντλήσει τον κύκλο ζωής τους και ορίζονται κατά βάση ως οικιακά υπολείμματα κυρίως τροφών και προϊόντων πρασίνου, κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφών μαγειρείων και νοικοκυριών, εστιατορίων, μονάδων εστίασης και καταστημάτων λιανικής πώλησης και παρεμφερή απόβλητα εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων.

Με τον όρο Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) εννοείται η διαδικασία με την οποία γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων σε επιμέρους υλικά ή ομοιογενείς κατηγορίες συστατικών με σκοπό την ανάκτηση χρήσιμων υλικών πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων.

Η Οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια σύγχρονη πρακτική με την οποία επιτυγχάνεται μείωση της ποσότητας των αποβλήτων. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό σύστημα ΔσΠ με το οποίο γίνεται ο διαχωρισμός των αποβλήτων τροφών, τροφίμων καθώς και των αποβλήτων κόπου από τα υπόλοιπα απόβλητα που παράγονται σε κάθε σπίτι, από τους ίδιους τους κατοίκους και κατόπιν τη συλλογή των υλικών αυτών από την υπηρεσία του δήμου.

Ο Όρος Δημοτική ή Κοινοτική κομποστοποίηση αφορά τις δραστηριότητες που γίνονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο όπου οι κάτοικοι από ένα δήμο, μια γειτονιά, περιοχή ή συγκρότημα κατοικιών μπορούν να συγκεντρώσουν τα απόβλητα τροφών και κόπου τους για κομποστοποίηση σε κατάλληλους κάδους, κουτιά ή σωρούς. Τα υλικά αυτά είναι δυνατό να συλλέγονται με απορριμματοφόρα οχήματα.

Στον Δήμο Κοζάνης, λόγω του πιλοτικού προγράμματος που λειτουργεί, μιλάμε πλέον για Δημοτική κομποστοποίηση. Έχει επεκταθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης εκτός των τεσσάρων υλικών συσκευασίας, που διαθέτει (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί) και σε καφέ κάδους στην περιοχή Πλατάνια για την διαλογή στην πηγή των οικιακών βιοαποβλήτων,

Μέχρι σήμερα έχουν κομποστοποιηθεί περισσότεροι από 13 τόνοι χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων ενώ έχουν παραχθεί περίπου 2 τόνοι κόμποστ.

Τα αποτελέσματα του πυλωτικού προγράμματος θα αξιοποιηθούν για την επέκταση του δικτύου των καφέ κάδων σε όλη την πόλη σε ένα πρώτο στάδιο και στο σύνολο του δήμου το επόμενο διάστημα.

Φάνης Τσολακίδης

Σχολιάστε

Top