Φοιτητές που εργάζονται

Φοιτητές που εργάζονται, Παπαδοπούλου Νικολέτα

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για κάποιες ώρες, συνήθως τα Σαββατοκύριακα ή και σπανιότερα κάποιες ημέρες της εβδομάδας, όταν δεν έχουν υποχρεωτικά μαθήματα στη σχολή τους. Τι είναι όμως αυτό που τους οδηγεί στην απόφαση να δουλέψουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής τους της απόφασης;

Αρχικά, το συνηθέστερο αίτιο για να δουλέψει ένας φοιτητής είναι τα χρήματα. Αρκετοί γονείς δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών τους λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που επικρατεί στη χώρα μας. Έτσι ο μόνος τρόπος για να μην στερηθούν πράγματα οι φοιτητές είναι να εργαστούν. Επιπλέον, οι φοιτητές επιλέγουν να εργαστούν για να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα στο νέο τους περιβάλλον, αφού μέσω της εργασίας γνωρίζουν πολλούς ανθρώπους. Άλλοι πάλι εργάζονται, γιατί πιστεύουν πως έτσι θα ανεξαρτητοποιηθούν γρηγορότερα και δε θα χρειάζεται να επεμβαίνουν οι γονείς στη ζωή τους.

Η εργασία, βέβαια έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή και τη συμπεριφορά των φοιτητών. Αρχικά, έχουν μια άνεση οικονομική, πράγμα το οποίο τους βοηθάει πολύ, για να ζουν τη φοιτητική τους ζωή χωρίς στερήσεις και οικονομικά εμπόδια. Επίσης, μαθαίνουν μέσα από τη δουλειά πάρα πολλά πράγματα, όπως την ευγένεια, την αυτοσυγκράτηση και τη μετριοφροσύνη και καλλιεργούν  τη σκέψη τους για πολλά θέματα. Αυτές οι αρετές είναι πολύ σημαντικές για όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Όμως η εργασία δεν επηρεάζει μόνο θετικά την ζωή των φοιτητών. Υπάρχουν και αρνητικές παράμετροι. Η κούραση των νέων, για παράδειγμα, μπορεί να τους κάνει να μην έχουν πάντα αντοχές να διαβάσουν για τη σχολή τους με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στα μαθήματα. Επιπρόσθετα, η εργασία  μπορεί να τους αποτρέψει από το να αποκτήσουν ένα χόμπι ή να κάνουν μια δημιουργική δραστηριότητα, αφού δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια ελεύθερου χρόνου.

Κατά τη γνώμη μου, υπερισχύουν τα θετικά στοιχεία. Οι φοιτητές θα ήταν καλό να εργάζονται, γιατί η εργασία τούς προσφέρει πολλά πράγματα, όμως θα πρέπει να φροντίζουν να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους ή του ελεύθερου χρόνου που τον έχουν ανάγκη.

Παπαδοπούλου Νικολέτα.

Σχολιάστε

Top