To απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

To απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, Τσεπραηλίδης Αντώνης

 Το απολιθωμένο δάσος   της Λέσβου είναι ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς.  Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ανακήρυξε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».  Βρίσκεται κοντά στο Σίγρι, σε ένα χωριό της Λέσβου και εκτείνεται σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σχηματίστηκε από τη λάβα ενός ηφαιστείου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η λάβα κάλυψε τη χλωρίδα με συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών. Δημιουργήθηκαν υδροθερμικά διαλύματα, πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) τα οποία κάλυψαν τους κορμούς των δέντρων με αποτέλεσμα να αρχίσει η απολίθωση τους.

Έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα οι κορμοί και συνεχώς ανακαλύπτονται καινούριοι. Είναι ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης. Αξίζει λοιπόν κάθε επισκέπτης του νησιού να περπατήσει ανάμεσα στους πετρωμένους κορμούς, κάνοντας ένα ωραίο ταξίδι μέσα στο χρόνο και τη  γεωλογική ιστορία του νησιού.

                                                                           Αντώνης-Μάριος Τσεπραηλίδης.

Σχολιάστε

Top