Ένα χειμερινό άθλημα

ΣΚΙ 1Το σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης είναι ατομικό άθλημα το οποίο δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες, όμως απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, όπως πέδιλα, μπατόν, κράνος, μάσκα αδιάβροχη στολή κ.α.

Τα πιο γνωστά αθλήματα του αλπικού σκι είναι η τεχνική κατάβαση ή αλλιώς σλάλομ και η γιγαντιαία τεχνική κατάβαση ή αλλιώς γιγαντιαίο σλάλομ το οποίο απαιτεί δεξιοτεχνία. Υπάρχει μία διαδρομή στο χιονισμένο βουνό ( πίστα ) με σημαιάκια, οι λεγόμενες πόρτες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα στα οποία μπορεί κανείς να μάθει σκι, όπως ο Παρνασσός, τα 3-5 Πηγάδια, η Βασιλίτσα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή μας, και άλλα πολλά. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί χιονοδρομικοί σύλλογοι όπου μπορεί ο καθένας να μάθει σκι. Ένας από αυτούς τους συλλόγους ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή μας είναι ο Χ.Ο.Σ. Γρεβενών (Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών).

ΣΚΙ3

Το μεγαλείο της Πίνδου παρότρυνε στις αρχές του 1975 μια παρέα ανθρώπων να δημιουργήσουν το Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο, για να υλοποιήσουν τότε μια ουτοπία. Και τα κατάφεραν πιέζοντας την κεντρική εξουσία να χρηματοδοτήσει τον πρώτο συρόμενο αναβατήρα στο διάσελο Βασιλίτσας – Γομάρας μήκους 1060 μ. σε υψόμετρο 1788 – 2060 μ. ( υψομ. διαφ. 272 μ. ).

ΣΚΙ2

Τα επόμενα χρόνια η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης του Ν. Γρεβενών με κύριο πόλο το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας αποκτά όλο και πιο φανατικούς οπαδούς που μιλούν κολακευτικά για τις δυνατότητες αξιοποίησης της Βασιλίτσας, αψηφώντας την ταλαιπωρία που περνούν, για να την προσεγγίσουν ( χωματόδρομος , Lift με ερασιτέχνες χειριστές , απάτητες πίστες , μεγάλη χιονόπτωση που ξεπερνά τα 2 μέτρα , ελάχιστες κτιριακές εγκαταστάσεις). Η Βασιλίτσα όμως συνεχίζει να μαγεύει και να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Συνάκτης: Ζιάμπρα Λυδία( Β1 )

Σχολιάστε

Top