Για να μπορούν να σώζονται ανθρώπινες ζωές

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση σχετικά με την Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση που έγινε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Τρικάλων. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου Τρικκαίων και τον υπεύθυνο κ. Μιχάλη Λάππα, και την υποστήριξη της Διεύθυνσης και του Σωφρονιστικού προσωπικού της φυλακής.
Χρησιμοποιώντας απλά λόγια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η γιατρός αναισθησιολόγος του ΓΝΤ κ. Ελένη Πολύζου και ο νοσηλευτής κ. Αντώνης Μίγκας , δεν ενημέρωσαν απλά τους συμμετέχοντες , αλλά τους καθοδήγησαν στο πώς να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό κατάρρευσης στο οποίο τα πρώτα τέσσερα λεπτά είναι και τα καθοριστικά για τη ζωή. Ιδιαίτερα σε χώρους εγκλεισμού στους οποίους ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει βοήθεια είναι αρκετά μεγαλύτερος, η γνώση και παροχή πρώτων βοηθειών από κρατούμενους και σωφρονιστικό προσωπικό είναι πολύτιμη.
Οι απορίες ήταν πολλές, αλλά οι εκπαιδευτές με υπομονή και χιούμορ δεν άφησαν καμιά άλυτη πετυχαίνοντας να δημιουργήσουν εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας ,κατακτώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων.

000000

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης περιλάμβανε τον ιατρικός απινιδωτή και τη χρήση του. Ειδικά ως προς αυτόν, η αν. Διευθύνουσα κ. Μαρία Λύτσιου και ο αρχιφύλακας κ. Απ. Κατσαρός που παρευρίσκονταν, επισήμαναν την αναγκαιότητα προμήθειας τουλάχιστον ενός και, με δεδομένη την οικονομική αδυναμία της φυλακής, συζήτησαν για ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
00000000

Όμως δεν ήταν οι μαθητές και οι καθηγητές δεν ήταν οι μόνοι κερδισμένοι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Πολύζου, ήταν μια εμπειρία ζωής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η δράση ήταν αφιερωμένη στο γιατρό-εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ Ηρακλείου Βουρβαχάκη ο οποίος δυο χρόνια πριν ,μαζί με συνεργάτη του βρήκε τραγικό θάνατο ενώ πήγαινε για να κάνει αυτό που αγαπούσε. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Εφη Χατζημάνου
Διευθύντρια 2ου ΣΔΕ Τρικάλων

0000000

Σχολιάστε

Top