Εθισμός. Άρθρο για το πρότζεκτ της Α4 Λυκείου από τη μαθήτρια Τσατσαμπά Παναγιώτα

Εθισμός. Άρθρο για το πρότζεκτ της Α4 Λυκείου από τη μαθήτρια Τσατσαμπά Παναγιώτα

   Η ομάδα μας η οποία αποτελείται από το Γιάννη την Ελένη την Ιωάννα την Παναγιώτα και τον Παναγιώτη στα πλαίσια του project δηλαδή της ερευνητικής εργασίας ασχοληθήκαμε με τον εθισμό.

Η ομάδα μας ασχολήθηκε συγκεκριμένα με το τη είναι τελικά ο εθισμός. Για να  μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας δουλέψαμε όλοι σκληρά, φτιάχνοντας ερωτηματολόγιο και παίρνοντας συνεντεύξεις, καθώς γράψαμε μια εργασία, η οποία περιελάμβανε τις  σκέψεις  τα συναισθήματα μας μέσα από τις εμπειρίες μας και φυσικά τις σημειώσεις μας.

  Για να πάρουμε τις συνεντεύξεις  από  τα συνεντευξιαζόμενα  πρόσωπα, έπρεπε πρώτα να ‘τρέξουμε’ να βρούμε γνωστούς και φίλους που θέλουν να δώσουν συνέντευξη, να βρούμε τις κατάλληλες ερωτήσεις που μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα μας, καθώς και να έρθουμε σε συνεννόηση με τους καθηγητές, για να πάρουμε την άδεια τους.

  Η διαδικασία της συνέντευξης ήταν πολύ ευχάριστη, δύσκολη, αλλά και αγχωτική, όμως άξιζαν όλα αυτά.

Ποιο πριν όμως έπρεπε να βρούμε ερωτήσεις, για να της γράψουμε στο ερωτηματολόγιο μας, έπρεπε όμως να τις εγκεινη και ο καθηγητής μας ο κύριος Γιωτόπουλος, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το ανεβάσουμε στο facebook και να πάρουμε τις πολυπόθητες απαντήσεις, πέρα όμως από το να γράψουμε ερωτήσεις, να τις ανεβάσουμε έπρεπε να μαζέψουμε και τα αποτελέσματα, κάτι που γίνεται ποιο εύκολο με τη βοήθεια του Υ/Π.

  Τέλος, έχουμε την εργασία, στην οποία δώσαμε όλοι τις σημειώσεις μας, έτσι ώστε να βρει μια εργασία που θα περιέχει όσων των δυνατόν περισσότερες λέξεις, ακόμα ο κύριος μας συμβούλεψε μες στην εργασία μας να βάλουμε τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια, γράφοντας παράλληλα και ένα μικρο κειμενάκι, έτσι ώστε να καταφέρουμε  να βγάλουμε  όσων των δυνατόν περισσότερες λέξεις, τελικά τα καταφέραμε,με μια μέρα καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούσαμε να την  ολοκληρώσουμε  εγκαίρως.

 Ξεχάσαμε όμως να αναφέρουμε τις χρήσιμες εικόνες που μας έδειξε ο κύριος του Κόκκου, κάνοντας μας να ‘ξυπνήσουμε με σκοπό να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας μόλις τις βλέπαμε, μπορώ να πω πως ήταν η μόνη φόρα που συμμετείχε όλη η τάξη τόσο ενεργά Με το πέρασμα του καιρού ο κύριος μας έδειξε την μεταπτυχιακή του εργασία, λέγοντας μας πως ασχολείται με τον Κόκκο και τη μετασχηματίζουσα μάθηση μέσο της εμπειρίας όπως μας τόνισε, έτσι μάθαμε το όνομα αυτής της υπέροχης  εκπαιδευτικής προσέγγισης.

  Επιπλέον έγινε μια ενδιαφέρουσα  τρίωρη συγκέντρωση μεταξύ εμάς των μαθητών και της Κ. Καικιλία Κατδιβαρδά μια πολύ έξυπνη καθηγήτρια από την Πάτρα, η οποία μας έδωσε παραδείγματα βγαλμένα από την καθημερινή ζωή, ερωτήσεις προς απάντηση και ένα εξαιρετικά σκετς που βιντεοσκοπήθηκε από τον καθηγητή, ενώ τους ηθοποιούς, έκαναν μερικοί συμμαθητές μας. Ακόμα μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το τι είναι εθισμός και τι εξάρτηση, μας έκανε να περάσουμε και να αισθανθούμε πολύ ωραία κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής μπορούμε να πούμε συνάντησης, καθώς μας έμαθε και πολλά πράγματα που ομολογώ πως δεν γνώριζα.

   Μολονότι έγιναν όλες αυτές οι εργασίες, έχουμε και συνέχεια, διότι ο κύριος μας μοίρασε κάποιες φωτοτυπίες από  τα βιβλία του Κοέν Μανιόν και του Βάμβουκα, οι όποιες όλες μαζί συνέθεταν ένα μίκρο  τόμο , το οποίο  έπρεπε  να το μελετήσουμε  διεξοδικά , έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε  άκομα καλύτερα  τη εννοούμε με τον όρο ‘’συνέντευξη’ και ‘’ερωτηματολόγιο έτσι  ώστε  στην συνέχεια να  γράψουμε ένα μικρο  κειμενακι  με τα  σημεία  που θεωρούμε  σημαντικά  και στο τέλος ,μια σωστή βιβλιογραφία με τα κατάλληλα  στοιχεία  όπως μας είχε  δίδαξε  ο κύριος στην  αρχή τις χρονιάς  αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας των εργασιών μας.

   Τέλος, καταλάβαμε πως οι γνώμες  διίστανται,καθώς ο καθένας  εκφραζόταν διαφορετικά , μόλις τον ρωτούσες τι πιστεύει ότι είναι ο εθισμός, παίρνοντας κάθε φορά καινούριες  και ξεχωριστές απαντήσειςλλωστε  αν απαντούσαν  όλοι τα ίδια δεν θα είχε νόημα η εργασία που τόσους μήνες ετοιμάζουμε και με ανυπομονησία περιμένουμε να την παρουσιάσουμε

   Πάντως ένα είναι το σίγουρο μέχρι το τέλος της χρονιάς που θα παρουσιάσουμε τη δουλειά μα θα ακολουθήσουν πολύ ενδιαφέροντα,αλλά και πιθανόν δύσκολα πράγματα που θα μας ενθουσιάσουν το ίδιο με τα προηγούμενα.

                                    ΤΣΑΤΣΑΜΠΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ     Α 4

 

Σχολιάστε

Top